Boekvoorstelling 'Gaza. Een geschiedenis van kolonisatie'

06
Februari
Gent 19:00

Zolang de wereld bestaat is er nog nooit een gevolg geweest dat geen oorzaak had. We noemen iets ‘een gevolg’ omdat het erna komt. Met de duizenden doden in en de systematische uithongering, onderwerping en vernietiging van Gaza laait ook de strijd over oorzaak en gevolg van het geweld in Palestina weer op.

In dit boek nemen Ludo De Brabander en Soetkin Van Muylem je in sneltreinvaart mee doorheen de geschiedenis ervan.Waarom is dit een koloniale en geen religieuze kwestie? Hoe en wanneer begon ze? Welke rol speelden de Britten? Wat is zionisme? Hoe ontstond het Palestijns verzet? Wat is de Nakba? Hoe werd Israël na 1948 opgebouwd? Wat is Hamas en waarom is het aan de macht in Gaza en niet op de Westelijke Jordaanoever?

Waarom is Israël de staat van alle Joden ter wereld en niet van de Palestijnen? Welke rol spelen de Verenigde Staten in het Midden-Oosten?

Op dinsdag 6 februari om 19u stellen Ludo De Brabander en Soetkin Van Muylem hun boek voor in De Expeditie in Gent.

Tjhoi Ng Sauw (oud-VRT-journalist) en Lamis Ali (Palestijns-Belgische activiste uit Gaza) gaan met de auteurs in gesprek. Klarinetist Ahmad Hawwash begeleidt de avond muzikaal.

Waar: De Expeditie, Dok Noord 4F, Gent

Wanneer: dinsdagavond 6 februari om 19u

Terug naar overzicht