Psychologische patiëntenzorg in de oncologie Bekijk groter

Psychologische patiëntenzorg in de oncologie

Handboek voor professionals

Verkrijgbaar

Handboek en naslagwerk dat de bestaande kennis en recente nieuwe inzichten in de psychosociale oncologie bundelt. Het behandelt achtergronden, algemene principes en specifieke psychosociale problemen.

Meer details

57,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum
Jaar van uitgave 2017, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 476p.

Meer informatie

Bij de behandeling en begeleiding van mensen met kanker is er sinds het midden van de vorige eeuw een toenemende aandacht voor de sociale en psychische gevolgen van de ziekte. Psychosociale oncologie is dan ook een vakgebied dat sterk in ontwikkeling is. Er wordt volop onderzoek gedaan en geëxperimenteerd met nieuwe en effectieve behandelingen en therapieën. De nieuwste druk van Psychologische patiëntenzorg in de oncologie bundelt bestaande kennis en recente nieuwe inzichten. Dat maakt het tot een uniek handboek en een naslagwerk dat professionals ondersteunt bij de dagelijkse psychosociale behandeling van patiënten met kanker.

Psychologische patiëntenzorg in de oncologie is bedoeld voor alle professionals die te maken hebben met de psychosociale aspecten van kanker: psychologen, maatschappelijk werkenden, verpleegkundigen, huisartsen, medisch specialisten en paramedici. Dankzij de bijdragen van erkende onderzoekers en psychologen/psychotherapeuten heeft de redactie opnieuw een uniek en veelzijdig handboek samengesteld. De redactie wil daarmee bijdragen aan de verdere professionalisering van de beroepsgroep en de kennis bijeen brengen die van belang is voor complete en kwalitatief goede zorg aan patiënten. Door de combinatie van theorie en de vele praktijkvoorbeelden is het uitstekend geschikt bij de opleiding van professionals die met kankerpatiënten gaan werken.

Deel 1: De achtergronden over onder andere epidemiologie, medische behandeling, genetische aspecten, gevolgen van en omgaan met de ziekte, existentiële aspecten, organisatie van zorg, het proces van sterven. Nieuw: communicatie met patiënten en hulpverleners, diversiteit binnen de zorg en ouderen met kanker.

Deel 2: De algemene principes van psychosociale hulpverlening: screening, diagnostiek en behandeling vanuit verschillende psychotherapeutische kaders. Nieuw: experientiële therapie en E-Health.

Deel 3: specifieke psychosociale problemen zoals vermoeidheid, pijn, seksualiteit, ontkenning, depressie en angst, agressie, boosheid, persoonlijkheidsstoornissen en organisch-psychiatrische factoren. Nieuw: Aanpassingsstoornissen, zorgmodellen en complementaire en alternatieve zorg.

Auteurs

Hanneke de Haes (red.)


Leo Gualthérie van Weezel (red.)


Robbert Sanderman (red.)

Robbert Sanderman is hoogleraar gezondheidspsychologie in dienst van het UMC Groningen.