Leven als een vogel Bekijk groter

Leven als een vogel

9789490334383

Verkrijgbaar

De rijke en dissonante geschiedenis van menselijke interesse in territorialiteit en vogels samengebracht in een boek. Wie dit boek leest, zal voor altijd anders luisteren naar een zingende vogel.

Meer details

Beschikbaarheidsdatum: 30-01-2023

23,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2023
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 252p.

Meer informatie

Wat betekent voor een vogel een ‘territorium’? Vogels kennen geen ‘aardse’ grenzen en bewegen zich vrij door de lucht. Beschermen vogels hun ‘eigendom’? Of bieden de grenzen van hun territorium mogelijkheden voor een sociaal spel, voor onderlinge uitwisseling? Is hun verdedigingsdrang een ‘doen alsof’, een spectaculaire sublimatie van agressie?

Ornithologen

Vinciane Despret laat zien dat bestudering van het gedrag van vooral zangvogels een grote variëteit aan territoriumfuncties onthult. Ze verdiept zich in de meer traditionele wetenschappelijke studies van het territorium als een vorm van eigendom, en stelt daartegenover de bevindingen van vaak vrouwelijke ornithologen met een scherper oog voor andere gebruiksmogelijkheden. Agressie en verdediging worden in die alternatieve visies teruggedrongen ten gunste van samenwerken en delen.

Zingende vogels

Deze rijke en dissonante geschiedenis van menselijke interesse in territorialiteit en vogels heeft Despret samengebracht in een boek dat is geschreven als een partituur: tussen de hoofdstukken staan ‘contrapunten’, teksten waarin een andere visie op het voorgaande wordt gegeven. En dwars door de hele tekst heen klinkt een harmonieus gekwinkeleer. Wie dit boek leest, zal voor altijd anders luisteren naar een zingende vogel.

Auteurs

Vinciane Despret

Vinciane Despret (1959) is een Belgische wetenschapsfilosoof, verbonden aan de universiteit van Luik. In haar werk combineert ze filosofie met ethologie, en onderzoekt ze wat het betekent om vanuit het perspectief van andere levende wezens naar de wereld om ons heen te kijken.


Persartikels

De Morgen (6/1/2022) - "Zijn dieren slimmer dan we denken? ‘Laat ratten zelf kiezen of ze meewerken aan onderzoek’" - Sofie Messeman sprak met Vinciane Despret - lees het interview