De autobiografie van Charles Darwin Bekijk groter

De autobiografie van Charles Darwin

de oorspronkelijke versie

9789057122941

Verkrijgbaar

De ongekuiste versie van Darwins autobiografie. Een oprecht en ontroerend document dat een prachtig beeld geeft van zijn persoonlijkheid, ideeën, wetenschappelijke creativiteit en gezinsleven.

Meer details

18,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

'In al zijn beknoptheid, eenvoud, naïviteit en bescheidenheid één van de mooiste natuurwetenschappelijke autobiografieën.' - Natuurwetenschap & Techniek

Charles Darwin (1809-1882) had lange tijd meer belangstelling voor de jacht dan voor de studie. Zijn liefde voor de wetenschap kwam pas echt tot ontwikkeling door de ontmoeting met inspirerende natuurwetenschappers, zoals Henslow, en vooral toen hij de natuur zelf in al haar grilligheden zag tijdens de belangrijkste gebeurtenis van zijn leven: de vijf jaar durende reis met de Beagle.

In zijn autobiografie, die in eerste instantie alleen voor zijn kinderen was bedoeld, schrijft Charles Darwin over zijn wetenschappelijke methodes, over zijn passie voor het verzamelen, over de nadelen van het hebben van een slecht geheugen en de voordelen van goed kunnen observeren en deduceren, over zijn visie op religie, over het ontstaan van zijn boeken, over natuurlijke selectie en de kwestie van aangeleerde versus aangeboren eigenschappen, over zijn liefde voor zijn familie en gezin, en over vele andere zaken.

Deze Nederlandse vertaling bevat de ongekuiste versie van de autobiografie, zoals bezorgd en ingeleid door Nora Barlow in 1958, aangevuld met Darwins notities over de voor- en nadelen van het huwelijk en het in memoriam bij het overlijden van zijn dochtertje Anne.

De autobiografie van Charles Darwin is een oprecht en ontroerend document. Het geeft ons een prachtig beeld van de persoonlijkheid, de ideeën, de wetenschappelijke creativiteit en het gezinsleven van deze grote wetenschapper.

Auteurs

Charles Darwin

Charles Darwin wordt in 1809 in Shrewsbury geboren als zoon van een arts. Hij is de kleinzoon van zowel de beruchte vrijdenker Erasmus Darwin als de industrieel Josiah Wedgwood, oprichter van de beroemde porseleinfabriek. Darwin kent een gelukkige jeugd en ontdekt al vroeg zijn liefde voor de natuur. Hij begint in 1825 aan een studie medicijnen in Edinburgh, maar stapt in 1827 over naar het Christ's College in Cambridge om daar theologie en natuurwetenschappen te studeren.
In 1831 vertrekt Darwin voor een bijna vijf jaar durende reis rond de wereld op het schip de Beagle. Tijdens deze reis verzamelt hij als natuuronderzoeker een enorme hoeveelheid informatie over de meest uiteenlopende planten en dieren en bestudeert hij de geologie van de gebieden die hij bezoekt. In 1839, drie jaar na zijn terugkeer met de Beagle, publiceert Darwin zijn verslag van die reis.
Op 29 januari 1839 trouwt hij met zijn nicht Emma Wedgwood en verhuizen ze naar Londen. In 1842 vestigt het gezin zich in Down House in het plaatsje Downe in Kent. Emma en Charles krijgen samen tien kinderen.
Darwins grote werk, Over het ontstaan van soorten, verschijnt op 24 november 1859. Het is een onmiddellijk succes; de eerste oplage is binnen een dag uitverkocht, maar het boek zorgt ook al snel voor veel controverse.
In De afstamming van de mens uit 1871 beargumenteert Darwin aan de hand van zijn seksuele selectietheorie dat de mens vanuit de hogere primaten is geëvolueerd.
Een jaar later verschijnt Het uitdrukken van emoties bij mens en dier, waarin hij de universaliteit van gevoelsuitdrukkingen onderzoekt.
Naast vele andere gespecialiseerde natuurwetenschappelijke publicaties schrijft Darwin ook een autobiografie, bedoeld voor zijn kinderen, die na zijn dood is gepubliceerd.
Charles Darwin sterft in 1882 na een hartaanval en is in Westminster Abbey begraven.