Verpleegkunde volgens het Neuman Systems Model Bekijk groter

Verpleegkunde volgens het Neuman Systems Model

Vertaling en bewerking voor de Nederlandse praktijk

Verkrijgbaar

Volledig herziene 7de druk van het Neuman System Model, met nog meer nadruk op de vertaling en toelichting van het theoretische model naar de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige.

Meer details

32,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 280p.

Meer informatie

Bij verschijning van dit boek is het inmiddels 25 jaar geleden dat de eerste Nederlandse publicatie van het Neuman Systems Model door de auteur van het model zelf, Dr. Betty Neuman, in Ede werd gepresenteerd (1995). De aandacht voor het model was groot en sindsdien heeft het model alleen maar aan populariteit gewonnen. Daarvan getuigt de inmiddels 7e druk!

De Nederlandse gezondheidszorg zit middenin een van de grootste veranderingen uit haar geschiedenis. De focus van de zorg is aan het verschuiven van het denken in ziekte en genezing naar het denken in gezondheid en voorkomen van ziekte (preventie). Daarnaast moet zorg worden afgestemd op de individuele cliënt, waarbij ook een beroep wordt gedaan op de sociale omgeving. Het Neuman Systems Model (NSM) biedt daarvoor een uitstekend theoretisch kader.

In deze steeds complexer wordende omgeving zijn methodisch denken en handelen essentieel geworden. Het NSM is daardoor relevanter dan ooit; het sluit nauw aan bij de meest recente ontwikkelingen, zoals kwaliteit en veiligheid in de zorg, een groter beroep doen op de de eigen kracht maar ook de eigen verantwoordelijkheid van de cliënt, evidence based practice (EBP) werken, verpleegkundig leiderschap en klinisch (verpleegkundig) redeneren en het meer inschakelen van het sociale (steun-) systeem van de cliënt. Elementen die in dit boek allemaal aan de orde komen, evenals het gebruik van het model als raamwerk voor (wetenschappelijk) onderzoek.

In deze volledig herziene zevende druk van Verpleegkunde volgens het Neuman Systems Model is de vertrouwde opbouw van theorie naar praktijk gehandhaafd. De auteurs leggen in deze druk nog meer de nadruk op de vertaling en toelichting van het theoretische model naar de dagelijkse praktijk van de verpleegkundige. Verschillende delen van de theorie worden met praktische voorbeelden toegelicht.

Daarnaast zijn in deze editie bijzondere bijdragen geleverd door Jacqueline Fawcett (wetenschappelijk onderzoek), René van Leeuwen (spirituele variabele en zingeving), Ton Bakker (STIP en Stepped Care) en Philippe Delespaul (De nieuwe GGZ).

Doelgroep
Het boek is geschreven voor verpleegkundigen (in opleiding) niveau 4 en 5. Daarnaast is het dankzij de aandacht voor onderzoek ook een aanrader voor bijvoorbeeld verplegingswetenschappers, verpleegkundig specialisten en sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen.

Hoewel het NSM is ontwikkeld voor de verpleegkundige discipline, is inmiddels in verschillende praktijksituaties gebleken dat het model vanwege zijn brede theoretische basis ook zeer goed bruikbaar is in multidisciplinaire teams.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

André Merks


Frans Verberk