Geschriften over theater Bekijk groter

Geschriften over theater

9789086841325

Verkrijgbaar

Teksten over de rol van het theater in de maatschappij, de betrokkenheid van het publiek en de functie van podiumkunst in het algemeen. Plus de verzamelde teksten uit de Bayreuther periode

Meer details

28,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 400p.

Meer informatie

Wagner heeft, naast de ‘Züricher Reformschriften’, gedurende zijn gehele actieve leven als theatermaker en -hervormer vele kleinere teksten over de toekomst van het theater geschreven. Hierin denkt hij na over de rol van het theater in de maatschappij, de betrokkenheid van het publiek en de functie van podiumkunst in het algemeen. Deze teksten worden in het zesde deel van de Nederlandse serie Wagervertalingen van Uitgeverij IJzer overzichtelijk samengebracht en toegankelijk gemaakt voor een breder publiek.
Tevens biedt dit boek de verzamelde teksten uit de Bayreuther periode, waarin Wagner zijn latere inzichten over de verhouding tussen het drama en de muziek, het woord en de zang nader uitwerkt en verdiept.

Het voorwoord is van de internationaal gevierde sopraan Eva-Maria Westbroek.
Uit het Duits vertaald en van een inleiding en noten voorzien door Philip Westbroek

Auteurs

Richard Wagner

Richard Wagner (1813-1883) was een belangrijk vernieuwer in de muziek van zijn tijd. Hij componeerde als belangrijkste werken een aantal opera's die hij zelf liever als muziekdrama's aanduidde en waarvoor hij ook de teksten (libretti) schreef. Hij streefde naar een Gesamtkunstwerk, de ideale vereniging van woord, muziek en toneel. Op den duur ontstonden daaruit zijn grootse muziekdrama's die uiteindelijk in een speciaal hiervoor gebouwd theater werden (en worden) opgevoerd in de Beierse stad Bayreuth.