Het duiveltje van de geest Bekijk groter

Het duiveltje van de geest

een verkenning van het veelvoorkomende verschijnsel van dwangmatige kwade gedachten

9789057121067

Verkrijgbaar

Waarom en hoe komen dwangmatige kwade gedachten bij ons op en wat valt eraan te doen.

Meer details

24,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar van uitgave 2001
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

Sandra, midden twintig en pas moeder, durft vaak niet met haar dochter alleen te zijn omdat ze er steeds aan moet denken hoe gemakkelijk het is haar weerloze Jessica iets aan te doen: haar met een kussentje laten stikken, met een keukenmes steken. Deze beelden vervullen haar met walging en schuldgevoel. Maar juist omdat ze zich zo schuldig voelt en nog nooit iemand fysiek letsel heeft toegebracht, kan zij gerust zijn: Sandra is geen moordenares, maar gewoon een van de miljoenen mensen die in stilte onder allerlei opdringerige dwangmatige kwade gedachten gebukt gaan.

Kwade gedachten kunnen met van alles te maken hebben: de aandrang om van een hoog gebouw of een rotswand te springen, de aanvechting om voor een trein te springen of iemand anders voor een trein of auto te duwen, incestueuze neigingen, een aandrang om racistische uitspraken te doen, ongepaste en ongevraagde seks willen. Sommige stoornissen, zoals obsessief-compulsief gedrag of depressies -- postnataal, in de pubertijd, of anderszins -- kunnen het probleem versterken.

Lee Baer legt aan de hand van boeiende patiëntenverhalen uit waarom, hoe en wanneer deze gedachten bij ons opkomen. Er is gelukkig hulp beschikbaar: kwade gedachten hoeven de kwaliteit van je leven niet aan te tasten. Lee Baer geeft uitleg over behandelingsvormen waarmee je op eigen kracht of samen met een professionele hulpverlener storende kwade gedachten kunt temmen.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Lee Baer

Dr. Lee Baer is hoogleraar psychologie aan de Harvard Medical School en onderzoeker van obsessief-compulsieve stoornissen bij het Massachusetts General Hospital.