Opgelet! Bekijk groter

Opgelet!

Systematisch signaleren in maatschappelijke ondersteuning en eerstelijnszorg

Verkrijgbaar

Hoe systematisch signaleren binnen het sociaal werk en hoe de signalen analyseren, interpreteren en uitwisselen.

Meer details

17,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2013, 2de geactualiseerde druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 108p.

Meer informatie

Door de grote maatschappelijke veranderingen is signaleren als taak steeds belangrijker geworden in het sociaal werk. Hulpverleners, stafmedewerkers en managers hebben echter geregeld moeite met signaleren. In Opgelet! wordt beschreven hoe signaleren systematisch kan worden uitgevoerd. De auteurs beantwoorden eerst een aantal basisvragen, zoals: Wat is signaleren? Waarom is signaleren belangrijk? En welke deskundigheden zijn ervoor nodig? Vervolgens zetten zij aan de hand van een stappenplan uiteen hoe medewerkers en organisaties signalen kunnen verzamelen, analyseren en interpreteren, en hoe zij actie kunnen ondernemen en deze actie kunnen evalueren. Hierbij gaan de auteurs in op de veranderde manier van werken van sociale professionals, waaronder outreachend werken, met meer aandacht voor de eigen kracht van burgers en cliënten. De auteurs ondersteunen de theorie steeds met voorbeelden uit de praktijk.

Opgelet! is bestemd voor sociaal werkers; van beginnende professionals binnen sociale studies tot managers in zorg en welzijn.

Auteurs

Margot Scholte

Margot Scholte is psycholoog, onderzoeker en trainer. In 2008 werd ze lector Maatschappelijk Werk aan de Hogeschool Inholland. Ze is eveneens senior adviseur bij Effectiviteit en Vakmanschap bij Movisie.


Hanneke Felten

Hanneke Felten is projectleider en onderzoeker Emancipatie en Inclusie bij Movisie.


Ard Sprinkhuizen

Ard Sprinkhuizen is associate lector Maatschappelijk Werk aan de Hogeschool Inholland en senior onderzoeker Effectiviteit en Vakmanschap bij Movisie.