Zo verliep de tijd die me toegemeten was Bekijk groter

Zo verliep de tijd die me toegemeten was

9789462672000

Verkrijgbaar

In dit laatste boek van Dirk Van Duppen is de dood niet ver weg. Toch zindert het van het leven. En van de hoop. Het gaat over engagement en solidariteit. Over de liefde die je vindt in de strijd maar ook over hoe je in de strijd geliefd wordt.

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2020, 5de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 120p.

Meer informatie

De laatste vrijdag van augustus 2019. Dirk Van Duppen krijgt een keiharde diagnose: uitgezaaide pancreaskanker. Eerst is er het onwezenlijke verdriet. Dan groeit de verbondenheid. Verbondenheid in verdriet, verdriet in verbondenheid.

Bertolt Brecht wist al: het mooiste geschenk dat je kan geven is het voorbeeld van je eigen leven. In Zo verliep de tijd die me toegemeten was blikt Dirk Van Duppen terug op een compleet leven. Hij werkt in een leerlooierij. Is dokter in Palestijnse vluchtelingenkampen. Bouwt een groepspraktijk uit in Deurne. Plaatst het kiwimodel voor goedkopere geneesmiddelen op de agenda. Bindt de strijd aan tegen het fijn stof in Antwerpen. Zetelt voor de PVDA in de districtsraad, gemeenteraad en OCMW-raad. Onderbouwt de idee dat de mens een supersamenwerker is.

In dit laatste boek van Dirk Van Duppen is de dood niet ver weg. Toch zindert het van het leven. En van de hoop. Het gaat over engagement en solidariteit. Over de liefde die je vindt in de strijd maar ook over hoe je in de strijd geliefd wordt. Gracias a la vida.

Opgetekend door Thomas Blommaert.

Ook beschikbaar als e-book via Standaard Boekhandel

Auteurs

Dirk Van Duppen

Dirk Van Duppen was dokter bij Geneeskunde voor het Volk. Hij publiceerde verscheidene artikels, o.a. in vaktijdschriften, schreef Dagboek uit Beiroet (EPO, 1986, samen met zijn vrouw, dokter Lieve Seuntjens) over zijn werk in Palestijnse vluchtelingenkampen; NGO's. Missionarissen van de nieuwe kolonisatie? (1994) en De cholesteroloorlog. Waarom geneesmiddelen zo duur zijn (EPO, 2004), waarin hij het kiwimodel lanceerde.

Op 30 maart 2020 overleed Dirk Van Duppen aan de gevolgen van pancreaskanker.

In memoriam Dirk Van Duppen

In memoriam Dirk Van Duppen


Persartikels

Wim Backx (2-09-2020)
“Beste Dirk. Ik las uw boek. Slechts één ding kan ik besluiten. U was een mooi mens. U was een goed mens. Ik mag enkel hopen dat uw levenstestament een aanzet vormt voor velen. Een aanzet tot politiek handelen. Want uw vragen en analyses zijn meer dan nodig in het politieke debat van vandaag. Uw kleine boekje kan een grote bron van inspiratie vormen. Hopelijk voor velen.” - lezen

De Standaard (15-02-2020)
"Ik zie dat mijn leven betekenis heeft gehad" - reportage - lezen

Dag Allemaal (11-02-2020)
"Ze kunnen amper geld verdienen aan pancreaskanker, hé." - interview

De Wereld Morgen (09-02-2020)
"Kijk uit je duppen: heb oog voor onrecht en engagement." - lezen

Boekvoorstelling in De Roma (09-02-2020)
Live stream- herbekijken

Berg en Dal, Klara (09-02-2020)
Gesprek met Dirk Van Duppen - herbeluisteren

VRT NWS (08-02-2020)
"Ondraaglijk lijden heeft geen zin" - lezen

Solidair (06-02-2020)
"Het succes is een meer dan verdiend applaus voor een leven dat geheel gewijd is aan de strijd tegen onrecht." - lezen

Touché, radio 1 (02-02-2020)
"Arts Dirk Van Duppen kreeg het verdict terminale pancreaskanker. Zijn hele leven al zet hij zich in voor anderen, als arts bij Geneeskunde voor het Volk - GVHV en in de strijd tegen luchtvervuiling en wat hij 'het banditisme van Big Pharma' noemt. Net op die twee thema’s botst hij nu in zijn ziekte opnieuw." - Gesprek met Dirk Van Duppen - herbeluisteren

Jeroen Olyslaegers (01-02-2020)
"Strijdbare brief aan Dirk Van Duppen, de Grote Gever" - lezen

Radio 2 (31-01-2020)
"Kankerdiagnose is als slag van de voorhamer" - lezen

De Afspraak, Canvas (30-01-2020)
"Dirk Van Duppen neemt afscheid van het leven met boek: "Kankerdiagnose is als slag van de voorhamer"" - interview met Dirk Van Duppen - herbekijken

De Morgen (28-01-2020)
"Niet iedereen heeft het geluk op deze manier te kunnen sterven" - interview - lezen

De Ochtend, Radio 1 (26-01-2020)
Gesprek met Dirk Van Duppen - herbeluisteren

Knack (22-01-2020)
"Dirk Van Duppen over zijn leven en dood: 'Ik zal toch stillekes moeten afronden'" - lezen

Artsenkrant
"Dokter Dirk Van Duppen blikt terug op een rijkgevuld leven"

Tom Lanoye, schrijver
"Een leven lang: de daad bij het woord. Het even strijdbare als poëtische testament van Dirk van Duppen ontroert en inspireert. Diepe buiging, grote dank."

Dirk De Wachter, psychiater
"Lees hoe een leven vol betekenis kan zijn. Lees hoe een mens zo gewoon bijzonder kan zijn. Lees en wees geraakt door dit bestaan. Lees en laat je inspireren tot engagement."

Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog
"Dit boek heeft mij ontroerd tot in het diepste van mijn wezen. Lees het, en je ontdekt een mooie mens, samen met het recept voor een goed leven: zet je in voor anderen, verzet je tegen onrecht."

Rutger Bregman, schrijver
"Dirk Van Duppen is een icoon. Een scherp denker, een sociale strijder – en steeds zijn tijd ver vooruit."

Peter Mertens, voorzitter PVDA
"Je begint het boek en je stopt niet. Thomas Blommaert maakt je passagier op de trein door de tijd van dokter Dirk. Dat is zo ontroerend mooi en je wil dat het niet stopt."

Marleen Temmerman, gynaecologe en politica 
"Ik moest denken aan een citaat van Isabel Allende - 'Stilte voor de geboorte, stilte na de dood. Het leven is geluid tussen twee ondoorgrondelijke stiltes' - bij het lezen van Dirk's boek waar ik helemaal stil van werd. Zo mooi, zo triestig en zo dankbaar dat ik Dirk gekend heb. Een prachtmens die zijn toegemeten tijd heel goed gebruikt heeft en die we heel hard zullen missen."

Jan Blommaert, hoogleraar taal, cultuur en globalisering
“Ik hou van de hoop". Zo besluit Dirk Van Duppen deze terugblik op zijn te korte leven: met een optimistische blik op de toekomst. Het typeert deze supersamenwerker die zoveel heeft gerealiseerd, en die zijn onwankelbaar geloof in de toekomst nu doorgeeft aan anderen. Met de aansporing: “doe eens iets”, en probeer, naar het beeld van Dirk, niet gewoon een steen te verleggen, maar wel een heel BAM-trace.’

Jeanne Devos, kinderrechtenactiviste India
"Een levensverhaal van moed en inzet – tegen de cultuur van onverschilligheid. Dat geeft hoop en gaat nooit verloren maar leeft voort."

Alain Platel, regisseur les ballets C de la B
"Dokter Dirk Van Duppen: dat is dus het gelaat van een communist. Een échte communist, een woord – gebruikt met de bedoeling te beledigen – dat de meeste van onze politici tegenwoordig met het grootste dedain en de diepste verachting uitspuwen. Een communist, iemand die zijn ganse leven al gelooft dat de mens een geboren samenwerker is. Intrinsiek solidair, vergevend en behulpzaam."

Bea Cantillon, gewoon hoogleraar en directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck
"Prachtig Hooglied over Goedheid en Gedrevenheid. Dank om te schrijven, dank om te blijven."

‪Rik Van de Walle, Rector UGent
"Vrijdagavond. Iemand schreef 'Dit moét je lezen,' zonder het te schrijven.‬
‪Zaterdagmorgen. In één langgerekte adem uitgelezen.‬
‪Dit moét je lezen. Het zal goed bestede tijd blijken te zijn.‬"

Mark Coenen, columnist en voormalig VRT-manager
"De doodzieke Dirk Van Duppen krijgt op het einde van zijn leven de multimediale erehaag die hij verdient. Misschien is het ook omdat hij zo ziek is dat hij die egards krijgt, want zo zijn wij, cynische bastaarden van de media, wel. Wat er ook van zij: Van Duppen verdient alle lof voor een leven ten dienste van zijn zieke medemens, als dokter bij Geneeskunde voor het volk. Het boek dat hij samen met Thomas Blommaert maakte leest als de Canto General van Pablo Neruda, maar dan wel de Kempische versie: een leven vol engagement, met een zelden geziene overgave en een levenslange onbaatzuchtigheid. Er zijn weinig echte helden, maar Dirk Van Duppen is er een. Zeker van. Ik neem in grote eerbied mijn hoed voor hem af."

Paul Goossens, journalist
"Dit is zoveel meer dan een aangrijpend boek. Dit is een ontroerende getuigenis over een even zinvol als geëngageerd leven. Dit is een oproep om de dingen niet op hun beloop te laten en mee de handen uit de mouwen te steken om de wereld rechtvaardiger, gelijker en gezonder te maken. Bovenal is dit boek een beklijvende akte van hoop. Het kan, de kwetsbaren een stem geven, de geldtijgers temmen en het leven beter maken. Die hoop overwint alles, ook het ontroostbare verdriet over een afscheid dat veel te vlug komt."

Rik Pinxten, emeritus gewoon hoogleraar antropologie
"Ik was begonnen met even te grasduinen in het boek, maar raakte zo gefascineerd dat ik het meteen helemaal las. Het zuigt je mee in het leven en de diepgevoelde mensenliefde van Dirk Van Duppen. Hij heeft de gave om heel complexe problemen ook bijzonder helder en eerlijk te beschrijven. Maar zijn leven en zijn boeken getuigen van nog iets dat vreemd genoeg zeldzaam lijkt te worden in onze zeer geschoolde wereld: de moed om schijnwaarheden en private belangen kritisch te bekijken en vervolgens ook te bevechten. Dat op zich is een wervend verhaal voor iedereen die in deze complexe samenleving wordt geboren."

Michel Bafort, lid van de Nationale raad van de Orde der Artsen
"Deze getuigenis van een politiek en maatschappelijk geëngageerde arts leest als een trein. De keuzes die gemaakt worden zijn onconventioneel moedig en zijn de uiting van een diepgeworteld geloof in de fundamentele goedheid van mensen. Dit is een warm boek dat je bij momenten rillingen geeft."

Wim van Hees, Ademloos
"Sinds 2004 leerde ik via Ademloos Dirk kennen als auteur en spreker, als dokter, als dokter van het volk, als wetenschapsman, maar ook als 'activist'. Maar nog belangrijker: als een man van geloof, hoop en liefde. Hoe langer ik hem kende hoe blijer ik was met iedere ontmoeting."

Jan Vranken, professor emeritus en armoede-expert
"Bij het begin van zijn OCMW-mandaat vroeg Dirk me of hij eens langs kon lopen om over armoede te praten. Die namiddag heb ik gefascineerd naar hém zitten luisteren. Want hij 'maakte het gewone ongewoon en het ongewone gewoon'."

Yasmine Kherbache, Belgisch advocate en voormalig politica voor de sp.a.
"In een ruk uitgelezen. Dit boek is poëtisch zuinig in woorden, maar zo genereus in levenswijsheid. Een odyssee die ontroert en inspireert."

Jean-Jacques Cassiman, emeritus professor in de genetica
"Ontroerend mooi ... het levensverhaal van een indrukwekkende en boeiende persoon helpt verklaren waarom deze arts en familieman een onvermoeibare bestrijder werd van individueel en collectief onrecht."

Marc Cosyns, huisarts en hoogleraar UGent
"Doorgedreven engagement maar vooral liefde voor de medemens, die mens is Dirk Van Duppen, ook op zijn kantelmoment. “Ik geloof dat het goed komt”, beëindigt hij zijn boek. Je moet het echt lezen: het is poëtische realiteit over een strijd, met de hoop dat verbondenheid werkt, altijd."

Réginald Moreels, humanitair chirurg
"Dit boek gaat mij qua stijl en inhoud recht door het hart. Gepaste empathische stilte is wat mij aan Dirk bindt. De levenswandel van Dirk is origineel, duidelijk, zijn persoonlijkheid is zo transparant en eerlijk als gezuiverd water. De vrij indrukwekkende en indringende realisaties van de arts Dirk hebben de geneeskundekunst, met speciale professionele en humane aandacht voor het echte volk, in onze landen gepionierd. Zelfs al verschilden wij in bepaalde domeinen (weinig!!), loopt eenzelfde rode draad door ons levensengagement: de strijd voor sociale rechtvaardigheid, de toegang van elk mens, met of zonder papieren, tot een degelijke gezondheidszorg en elkeens plicht om gezonder te leven, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de gemeenschap en de wereld. Ik heb vaak naar Dirk, zijn echtgenote en hun collega's opgekeken zelfs al weet hij en zij dit niet. Nooit zeg ik vaarwel aan zulke mensen, ze blijven bestaan in ons collectief en persoonlijk geheugen. Zeker Dirk."

Kris Peeters, Europees parlementslid
"Indrukwekkend engagement en liefde voor de mensen."

Jean Hermesse, algemeen secretaris CM
“Dit boek heeft mij enorm ontroerd en geraakt. Ik kende Dirk door zijn engagement voor een rechtvaardige geneeskunde en zijn strijd voor een solidaire ziekteverzekering. Dit boek laat zien hoe de liefde van de mens, de medemens, van rechtvaardigheid en van samenwerking de drijvende krachten zijn tot verbondenheid, evolutie en vreedzame samenleven. Dirk voegt de daad bij het woord. Het geeft ons hoop en goesting !”

Ilse De Vooght, Femma
"Als je last hebt van de kilte in onze samenleving, laat je dan inspireren door dit boek. ’t Is een ontroerende blauwdruk van liefde, verbondenheid en engagement."

Ides Nicaise, hoogleraar onderwijs en samenleving HIVA-KU Leuven
"Een pakkend testament. Met het einde voor ogen zet Dirk Van Duppen zijn levensverhaal, zijn idealen, maar vooral ook zijn inzet en verwezenlijkingen op papier. Het dwingt respect af. Dirk is een man uit één stuk, humanist en communist in hart en nieren. Voorman van Geneeskunde voor het Volk en van PVDA, activist en onderzoeker, en tegelijk een nabije mens die voor zijn patiënten en vrienden door het vuur is gegaan. Liefde, zegt hij zelf, is de rode draad doorheen dit alles. Het ligt in de natuur van de homo sapiens. Hij heeft zijn hemel dik verdiend."

Dirk Tuypens, acteur
"Dag Dirk, net je jongste boek gelezen. Je kan er trots op zijn. Adembenemend, ontroerend, maar zeker ook aanstekelijk. Het zal ongetwijfeld doen wat je wil dat het doet: mensen dichter bij elkaar brengen, hen warm maken voor echte solidariteit en hen kracht, moed en inspiratie geven om samen voor die andere wereld te strijden." 

Prof. em. Jan De Maeseneer, Universiteit Gent 
"Dirk Van Duppen, dokter voor het volk, voortdurend op zoek naar wetenschappelijk inzicht, als bron voor maatschappelijk engagement. Denken, werken en leven gebeurt vanuit de inzet voor de medemens, in het bijzonder voor de meest kwetsbaren, voor wie onderdrukt wordt. Dit laatste boek van Dirk neemt ons mee in het boeiende leven van een vriendelijke, warme man die tot de conclusie komt dat "liefde de rode draad is in de ontwikkeling van de menselijke soort", en hoopvol besluit: "Ik zie de wereld kantelen, ik geloof dat het goed komt". Het boek nodigt ons uit om deze hoop - elke dag opnieuw - waar te maken."

Hind Eljadid, woordkunstenaar 
"De dood doet schrijven, schrijven doet herleven. En wat een leven deelt Van Duppen met dit schrijven."

Warre Borgmans, acteur
"Die ogen! Die twinkelende guitige ogen van de enige echte Dirk Van Duppen. Die ogen op de foto aan de achterkant van dit boek. Diezelfde speelse deugenietenogen van diezelfde Dirk met z’n mutske op, ziek, op foto’s op Facebook. Ogen die geloof uitstralen. Plezier. Hoop. Liefde. Verbinding. Samen. Die blik die van elke bladzijde van dit menselijke levensechte boek spat. Dit boek dat mij vertelt en leert hoe waardevol en rijk een leven kan zijn. Dank Dirk. Grote dank! Ik onthou je verhaal. Ik onthou jou. Ik onthou - en vergeet nooit - je ogen.

Prachtig boek en verhaal. Zo krachtig. Zo ontroerend. Zo echt. In één gulle ruk gelezen."

Elke Vandeperre, coördinator vzw Motief
"Je kent dat wel. Van die vermoeiende discussies waarin je eigenlijk nooit enige diepgang bereikt. Omdat het er eigenlijk niet toe doet wat je zegt. Je botst gewoon op een soort van versteende geloofslaag, een mens- en wereldbeeld dat verandering uitsluit. Je kent ze wel, die overtuigingen. Dat het altijd zo geweest is en altijd zo zal blijven. Dat hoopvolle en geëngageerde mensen gewoon naïef zijn en nog niet helemaal door hebben hoe de wereld in mekaar zit. Dat het marxisme, het communisme... mooi zijn in theorie. Maar in de praktijk: niet uitvoerbaar. Niet te doen. Niet leefbaar. Onmenselijk. Na het lezen van Dirks verhaal, denk ik: ik ga mij de volgende keer niet meer uitsloven in zo’n gesprek met het aandragen van emmers vol argumenten, voorbeelden, cijfers... om het tegendeel te bewijzen. Ik ga het houden op: lees het levensverhaal van Dirk Van Duppen. Nadien praten we verder."

Marc Van Ranst, arts en viroloog 
"Ik heb weinig helden. Maar Dirk Van Duppen is er één van."

Rik Devillé, priester op rust en auteur 
"Dit is een boek om in één ruk uit te lezen. Om het wat ‘katholiek’ te zeggen: het zou zeker thuis horen tussen een van de Bijbelboeken."

Bart Van Loo, schrijver 
"Wat een inspirerend boek. Wat een inspirerend man. En echt mooi opgeschreven door Thomas Blommaert."