Het spijt mij Bekijk groter

Het spijt mij

Over bemiddeling na een verkeersongeval

9789462671645

Verkrijgbaar

Na een ongeval moeten slachtoffers en veroorzakers leren leven met wat gebeurd is. De verhalen in dit boek tonen de kracht van bemiddeling.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Met een voorwoord van Dirk De Wachter.

De chauffeur van een schoolbus die door een ongelukkig manoeuvre zijn vaste begeleidster overrijdt. Een mama van twee die een seconde niet goed oplet, een klap hoort en dan haar hart voelt stilstaan omdat er achter haar auto een scholier ligt. Een jongen die omkomt bij een weekendongeval terwijl zijn vriend achter het stuur ervan afkomt met een whiplash. Een vrouw die het zebrapad oversteekt en wordt gegrepen door een automobilist die vluchtmisdrijf pleegt.

Sommige ongevallen confronteren ons met de vernietigende kracht van het noodlot. En ‘ons’, dat zijn in de eerste plaats slachtoffers en veroorzakers, want beide partijen moeten leren leven met wat gebeurd is. In Het spijt mij volgt Sabine Cocquyt de bemiddeling die na zo’n tragische gebeurtenis wordt opgestart. Wil een moeder de veroorzaker van het ongeval dat haar zoon het leven kostte in de ogen kijken? En wat zeg je als veroorzaker tegen de vrouw die je een paar weken voordien van haar sokken reed? Verhalen die de kracht van bemiddeling tonen.

Downloaden

Auteurs

Sabine Cocquyt

Sabine Cocquyt is lichaamstherapeute. Ze publiceerde De stille epidemie. Leven na een verkeersongeval (2000), Over-hoop. Jongeren met een hersenletsel na een verkeersongeval (2006) en Mij overkomt het niet. Ontmoetingen met veroorzakers van verkeersongevallen (2010). Dat laatste boek inspireerde Eén tot het gelijknamige televisieprogramma.


Persartikels

Interactie-Academie (28-01-2020)
"Over bemiddeling na een verkeersongeval."

NBD Biblion (19-06-2019)
"Interessant voor Nederlandse slachtoffers en daders van verkeersongevallen."

Bodytalk (Juni 2019)
"Sabine Cocquyt haar boek helpt begrijpen hoe tijdens bemiddelingsgesprekken behoedzaam wordt geweven, met broze, kwetsbare draden, in vele kleuren, soms teer, soms fel. Tot zich gaandeweg een zacht deken vormt, waar elk zijn pijn op neerlegt."

Pax Christi (02-05-2019)
"Je beseft als lezer hoe belangrijk bemiddeling is: emoties kunnen worden geuit en bepaalde vragen beantwoord." - lezen

Sociaal.net (29-04-2019)
"Het is een huis waar gerouwd en herdacht wordt" - lezen

Nieuwsblad (29-03-2019)
"Nooit een woord gehoord van dader. Ergens verwacht je toch een gebaar" - lezen

Koen Geens, minister van Justitie 
"Ik lees een moedig en hoopvol signaal in dit boek! Betrokkenen bij een verkeersongeval zoeken (vaak) samen naar antwoorden, woorden van begrip en ondersteuning. Verbinding vinden in het onvindbare is iets dat we als samenleving en overheid naar waarde moeten schatten en ondersteunen." 

Dirk De Wachter, psychiater 
"Ik zou dit boek willen aanbevelen aan slachtoffers en veroorzakers van verkeersongelukken, maar ook aan allen die verantwoordelijkheid opnemen in deze maatschappij."

Ivo Aertsen, professor criminologie KU Leuven 
"Zeven sterke verhalen bieden de lezer een rijk inzicht in de leefwereld, de noden en verwachtingen van slachtoffers en veroorzakers van verkeersongevallen. Maar bovenal maken ze duidelijk hoe hun noden met mekaar verweven zijn. Het zijn verhalen over pijn en verdriet, schuld en verantwoordelijkheid, het vertwijfeld zoeken naar antwoorden. Tegelijkertijd tonen de verhalen de ongelooflijke veerkracht van mensen, hun vermogen om wat tussen hen is gebeurd in eigen handen te nemen. Dit laatste wordt mogelijk gemaakt door bemiddeling, een onwaarschijnlijk proces waar betrokkenen in staat zijn om met ‘de ander’, de vreemde, de tegenpool, in dialoog te treden. Het boek van Sabine Cocquyt, zelf ervaringsdeskundige, toont op treffende maar genuanceerde wijze aan waarin deze dynamieken liggen en hoe de onmiddellijk betrokkenen bij misdrijven en conflicten – maar ook hun omgeving - kunnen bijdragen tot een proces van helende gerechtigheid. Dit boek gaat niet enkel over individuele ervaringen, het gaat even goed over belangrijke uitdagingen en keuzes waar wij als vreedzame dan wel polariserende samenleving voor staan."