1968 Bekijk groter

1968

Het jaar dat niet wil sterven

9789462671362

Verkrijgbaar

In dit essay maakt Paul Goossens komaf met de karikaturen die conservatief Vlaanderen maakt van de erfenis van 1968 en legt hij tegelijkertijd de hypocrisie van de conservatieve restauratie bloot.
Op 10 in de Top10 non-fictie informatief

Meer details

9,90 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2018
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's128p.

Meer informatie

Op 10 in de Top10 non-fictie informatief

1968 was een gebeuren hors catégorie dat niet in de framing paste: te internationaal, te veel Vietnam, te progressief, te ludiek, te respectloos voor autoriteiten en natuurlijk iets te veel seks en rock-’n-roll. Dat was zo in de VS maar evengoed in Frankrijk, Italië en Duitsland. In België was Leuven ’68 een keerpunt en een nieuw begin. Veel emancipatorische bewegingen vonden daar hun inspiratie en het gelijkheidsidee van de verlichting kreeg er een update. Vooral conservatief Vlaanderen heeft het moeilijk met die erfenis. Daarom maakte het van ’68 een vijand en een karikatuur. In dit essay maakt Paul Goossens komaf met de karikaturen en legt hij tegelijkertijd de hypocrisie van de conservatieve restauratie bloot.

Met een voorwoord van Karel Verhoeven

Downloaden

Auteurs

Paul Goossens

Paul Goossens was met Walter De Bock en Ludo Martens een van de boegbeelden van de contestatie rond Leuvens Vlaams. In januari 1968, op het hoogtepunt van de Leuvense revolte, werd hij veertien dagen in een Brusselse cel opgesloten. Desondanks verkettert de Vlaamse beweging hem, want te links en te antinationalistisch. Na een turbulente passage in het Belgisch leger, goed voor tien dagen cachot en een maand extra diensttijd, ging Goossens aan de slag in de journalistiek. Hij werd stichtend hoofdredacteur van De Morgen en botste bij het faillissement van de krant ongemeen hard met de leiding van de Vlaamse socialisten. Dankzij een unieke reddingsactie van de lezers kon de krant een doorstart maken. In het begin van de jaren 1990, na zijn vertrek bij De Morgen, verlegde hij zijn focus naar de Europese Unie. Eerst bij Knack, dan bij het persagentschap Belga. Een terechte keuze, want met de Griekse crisis, de brexit en de opkomst van het populisme werd Europa een geladen politiek issue. Sinds 2009 is Goossens, die een gediplomeerd econoom is, columnist van De Standaard.