De kopervreters Bekijk groter

De kopervreters

De geschiedenis van de zinkarbeiders in de Noorderkempen

9789064451713

Sold out

Aan de hand van lief en leed van Jon, Lej en Piet en hun families wordt de geschiedenis van de zinkarbeiders geschilderd. Dit boek is het verhaal van de stervende boer en de ontwakende arbeider.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2000
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 192p.

Meer informatie

In 1860 laat Jon zijn eerste schreeuw in een lemen hut met strooien dak op de Heuvelse hei als zoon van een Lommelse dagloner. In zijn leven zal Jon zien hoe de stille Kempen worden ingepalmd door kanalen, spoorwegen en fabrieken. Zijn boerenkiel zal hij ruilen voor een werkmansplunje. Samen met priester Jans zal hij de eerste pasjes zetten van een katholieke vakvereniging... In 1920 wordt in Riethoven, een boerendorpje net over de grens met België, Piet Poppeliers geboren. Oorlog, verzet en deportatie zullen zijn jonge leven doorkruisen. Maar zijn vechtlust zal van hem in 1971 de leider maken van de grote staking in Balen... Eeuwen stonden kerken en kastelen in het midden, nu banken en fabrieken. Honderd jaar zinkindustrie schudde de Kempense mens en natuur meer door mekaar dan de vorige vijfduizend. Aan de hand van lief en leed van Jon, Lej en Piet en hun families wordt de geschiedenis van de zinkarbeiders geschilderd. Dit boek is het verhaal van de stervende boer en de ontwakende arbeider. Dit epos van de kleine man legt zijn miserie en vernedering bloot, maar tegelijk zijn verzet en grootheid. In deze roman dromen, vloeken en vechten we met hen mee van in hun wieg tot in hun kist.

Auteurs

Staf Henderickx

Staf Henderickx was huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. Hij publiceerde bij EPO o.a. Dokter, ik ben op, Help! Mijn kind heeft een eetstoornis (2015) en Van mammoet tot big mac. Een geschiedenis van onze voeding (2017).