Misdaad en straf vandaag Bekijk groter

Misdaad en straf vandaag

Manifest voor kritische criminologie

Sold out

In dit manifest naar aanleiding van de verjaardag van het overlijden van professor Patrick Hebberecht breken vier auteurs een lans voor de kritische criminologie. Van privacy tot ongelijkheid, van Syriëstrijders tot GAS-boetes: actueler dan ooit.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 152p.

Meer informatie

In Misdaad en straf vermoordt een arme student een oude woekeraarster om haar geld. De beroemde roman van Dostojevski is meer dan honderd jaar oud en het denken over schuld en boete evolueerde. Toch leggen de dominante stromingen binnen de criminologie vandaag de hoofdoorzaak van criminaliteit nog steeds bij individuen of groepen. In dat overheersende discours is er ook een consensus over wat criminaliteit is en hoe de samenleving en de neutrale staat daarop moeten reageren.

Hoe anders is de kritische criminologie. Zij stelt vervelende vragen. Bijvoorbeeld: waarom riskeert iemand die zijn eten uit de winkel steelt een celstraf terwijl wie de klanten oplicht met een afkoopsom wegkomt? Zij analyseert hoe een persoon in de criminaliteit belandt en kijkt daarvoor naar de politieke, economische en ideologische machtsverhoudingen.

In dit manifest naar aanleiding van de verjaardag van het overlijden van professor Patrick Hebberecht breken vier auteurs een lans voor de kritische criminologie. Van privacy tot ongelijkheid, van Syriëstrijders tot GAS-boetes: actueler dan ooit.

Uitgave in co-editie met VUBPRESS

Auteurs

Tom Decorte

Tom Decorte is hoogleraar criminologie aan de Universiteit Gent en directeur van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD).


Van dezelfde auteur:

Raf Jespers

Raf Jespers is advocaat bij het advocatencollectief PROGRESS Lawyers Network. Hij is lid van de International Association of Democratic Lawyers en van de Liga voor Mensenrechten. Hij heeft allerlei uitgaven op zijn naam staan. Bij EPO publiceerde hij, samen met Edith Flamand, Je rechten bij openbare actie (1997).


Olga Petintseva

Olga Petintseva is academisch assistent aan de Universiteit Gent, vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht.


Pascal Tuteleers

Pascal Tuteleers is criminoloog en lector sociaal werk. Hij publiceerde o.a. over sociale activering en kritiek en sociaal werk.


Persartikels

Panopticon (01-01-2017)
"Dit kleine maar fijne boekje is een existentiële spiegel voor de criminologen of sociale wetenschappers van vandaag en morgen. Dit werk als criminoloog lezen vereist een open blik op de toestand van de criminologie vandaag en haar aspiraties voor de toekomst. Zo’n oprechte lectuur doet immers onmiddellijk een veelheid aan wetenschappelijke reflecties opborrelen. (...) De lectuur van dit boek brengt mij als criminoloog-wetenschapper er wel toe na te denken en in debat te willen gaan over onze (onafhankelijke?) wetenschappelijke praktijk(en) en de kennisproductie waar we aanspraak op maken. Ik ben er alleszins zeker van dat Patrick Hebberecht dit wel belangrijk vond."

Criminologisch Netwerk Nederland (06-04-2016)
"Nogal wat wetenschappelijke rapportage is door het gebruik van vakjargon niet meteen vlot leesbaar, alsof het uitsluitend een aangelegenheid is van onderzoekers en beleidsinstanties. Dat geldt gelukkig niet voor Misdaad En Straf Vandaag." - lezen

sociaal.net (09-03-2016)
"Criminologie ontmoet sociaal werk" - lezen

Politiejournaal (Maart 2016)
"Met het boek Misdaad en straf vandaag. Manifest voor kritische criminologie willen de auteurs op een bondige en duidelijke manier de belangrijkste uitgangspunten en standpunten van de kritische criminologie uit de doeken doen."

Actua TV (29-02-2016)
interview met Raf Jespers - herbekijken

Juristenkrant (15-02-2016)
interview met Raf Jespers en Tom Decorte - lezen

David Van Reybrouck, auteur (Februari 2016)
"Er wordt in België nog nauwelijks criminologisch onderzoek verricht dat niet wordt gestuurd door de prioriteiten van politie, gemeentelijke overheden en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Deze zin kwam ik tegen in de pdf van een boek dat aanstaande maandag verschijnt. (Een van de auteurs, Tom Decorte, is een zeer goede jeugdvriend van me.) Ik vond dat een onthutsende zin. Universitair onderzoek begint niet met het beantwoorden van andermans vragen, maar met het stellen van eigen vragen. Want wie de vraag stelt, is verre van neutraal. Hip gezegd: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. In de vraagstelling ligt immers al vast wat als 'misdadig gedrag' geldt, welke de risicogroepen zijn naar wie onderzoek moet worden gedaan, welke vormen van beteugeling er moeten vergeleken worden.

Waarlijk wetenschappelijk onderzoek is niet de dienstmaagd van de overheid, maar van de nieuwsgierigheid. En de verbolgenheid.

Vinden we het normaal dat politie schaamteloos aan ethnic profiling doet? Vinden we het normaal dat GAS-boetes niet de rechterlijke maar de uitvoerende macht toebehoren? Vinden we het normaal dat kleine fraudeurs hard worden aangepakt en grote fraudeurs een minnelijke schikking mogen treffen met de overheid?"