Wereldvreemd in Vlaanderen Bekijk groter

Wereldvreemd in Vlaanderen

Bakens voor een progressieve politiek

9789491297960

Verkrijgbaar

Met een duidelijke stelling over hoe aan politiek te doen, en uitgaande van een analyse van de nieuwe wereldorde, bepleiten de auteurs een progressieve politiek op meerdere schalen.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2014
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 276p.

Meer informatie

In Vlaanderen kunnen de academici, denkers en onderzoekers die dit boek schreven makkelijk worden weggezet als wereldvreemde dromers.
Vlaanderen leeft in de hype van de zelfstandigheid, van de onafhankelijkheid, van het zelf beter en anders doen. Politiek en media draaien rond de vragen of het confederalisme dan wel het separatisme zal zegevieren, en of een rechtse regering aan de macht kan komen, en hoe dat dan zal gebeuren.
Dit boek staat dwars op die bekommernis. Met een duidelijke stelling over hoe aan politiek te doen, en uitgaande van een analyse van de nieuwe wereldorde, bepleiten de auteurs een progressieve politiek op meerdere schalen.
Want alleen op Vlaamse schaal is een linkse politiek niet mogelijk. Het Vlaams-nationalisme kan niet anders dan neoliberaal en conservatief zijn. Omdat de mondiale krachtsverhoudingen de politieke niveaus herbepalen is een Belgische én Europese én mondiale én stedelijke visie noodzakelijk. De auteurs duiden nieuwe breuklijnen voor een progressieve politiek aan en behandelen verschillende hete hangijzers: duurzame transitie, sociaal beleid, stedelijk samenleven, superdiversiteit, vernieuwde democratie.
Een boek aan de andere kant van het spectrum. Vanuit de wereld bekeken lijkt de Vlaamse politiek wel… wereldvreemd.

Ook beschikbaar als e-book via Standaard Boekhandel

Downloaden

Auteurs

Vooruitgroep

De Vooruitgroep is een informele denktank van academici, kunstenaars en publicisten die zich zorgen maken over de toenemende verrechtsing van het politieke klimaat en de daarmee samenhangende verschraling van het democratische besef, vooral in Vlaanderen. De groep ijvert met eigen teksten en standpunten voor het herstel van een democratische cultuur gebaseerd op geïnformeerd en betrokken burgerschap, in de lijn van het verlichtingsdenken.
De Vooruitgroep definieert zich als links en wil bijdragen aan de heropbouw van een linkse, democratische tegenkracht in België, in Vlaanderen en Europa. Vanuit de overtuiging dat de financiële en materiële middelen van mensen bepalend zijn voor hun sociaal-culturele ontplooiingsmogelijkheden, pleit de groep voor een beleid dat maximaal herverdelend werkt en minder gegoede en gemarginaliseerde groepen in de samenleving ondersteunt en helpt macht te verwerven. De groep gelooft dat solidariteit tussen Wallonië en Vlaanderen, deel van een nog breder uitgetekende samenhang, een links project kan versterken en voelt zich verbonden met Brussel als wereldstad met een grote diversiteit aan talen en culturen.


Van dezelfde auteur:

Eric Corijn

Eric Corijn is cultuurfilosoof en sociaal wetenschapper (VUB).


Pieter Saey


Persartikels

DNG (september-november 2014)
"Het is een noodzakelijk boek geworden, een boek dat ook lang na de verkiezingen relevant zal blijven." – Recensie

De Gids op maatschappelijk gebied (juli 2014)
"In dit lijvige boek ligt de klemtoon sterk op de verstedelijking waar er een grondige verandering ontstaat door migratie, diversiteit en mobiliteit." - Recensie

Klara - Trio (17-05-2014)
"Het Vlaams-nationalisme kan niet anders dan neoliberaal en conservatief zijn, zo betogen Eric Corijn en zijn medestanders." Interview met Eric Corijn - herbeluisteren

Ansiel.be (18-05-2014)
"In het boek Wereldvreemd in Vlaanderen bekijken de auteurs niet direct of het confederalisme dan wel het separatisme zal zegevieren, en of een rechtse regering aan de macht kan komen, en hoe dat dan zal gebeuren, nee er wordt eerder een duidelijke stelling ingenomen over hoe aan politiek te doen, en uitgaande van een analyse van de nieuwe wereldorde, bepleiten de auteurs een progressieve politiek op meerdere schalen." - recensie - lezen

Metro (5-05-2014)
"Een nieuwe politiek" – viersterrenrecensie

DeWereldMorgen (14-04-2014)
"De Vlaamse tunnelvisie op de inzet van de verkiezingen." – Opiniestuk - lezen