Kindermisbruik en macht Bekijk groter

Kindermisbruik en macht

9789491297274

Sold out

Emeritus hoogleraar Karel Pyck wandelt door een paar decennia pedofilieschandalen, van het Nederlandse dorpje Oude Pekela tot Marc Dutroux. Voor het eerst leest u een omvattende visie van een kinderpsychiater.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 248p.

Meer informatie

Met voorwoorden van Manu Keirse en Rik Devillé

In 1981 beleeft Los Angeles een primeur: een katholieke priester pleit schuldig aan seksueel misbruik van minderjarigen. Het is maar het eerste briesje van een orkaan die de Kerk de volgende decennia op haar grondvesten zal doen daveren. Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Polen en Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en uiteraard België: geen land blijft gespaard.

Vertrekkend vanuit die golf van misbruik door pastoors en bisschoppen wandelt emeritus hoogleraar Karel Pyck door een paar decennia pedofilieschandalen, van het Nederlandse dorpje Oude Pekela tot Marc Dutroux. Want kindermisbruik is geen monopolie van geestelijken, Pyck benadrukt de link met macht. Hij gaat ook in op het bekende backlash-fenomeen dat verklaart waarom slachtoffers lange tijd gemakkelijk ongeloofwaardig werden bevonden. Zoals prof. dr. Manu Keirse over dit boek zegt: 'Voor het eerst lezen we een omvattende visie van een kinderpsychiater: preventie van misbruik begint met inzicht in de vele vermommingen die het kan aannemen. Na lectuur ga je de problematiek anders bekijken.'

Auteurs

Karel Pyck

Karel Pyck doceerde van 1970 tot 2001 kinder- en jeugdpsychiatrie aan de KU Leuven. Als kinderpsychiater lag hij aan de basis van de klinische afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie in het UZ Gasthuisberg. In 1987 was hij medeoprichter van het Leuvense vertrouwensartscentrum Kind en Gezin in Nood. Sinds 2001 is hij emeritus hoogleraar.


Persartikels

ndbbiblion.nl (1-05-2013)
"De auteur doet verslag van tal van situaties waar seksueel misbruik door geestelijken gemeld is." - Recensie

Psyche & Brein (april 2013)
"Een pijnlijk rijtje" - recensie

Knack (20-02-2013)
"Misbruik is geen kwestie van geloof." - interview