Mij overkomt het niet Bekijk groter

Mij overkomt het niet

Ontmoetingen met veroorzakers van verkeersongevallen

9789064456695

Verkrijgbaar

In vijf indringende gesprekken geeft Sabine Cocquyt de anonieme veroorzakers in de rubriek 'ongevallen' van uw krant een gezicht.

Meer details

16,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Een verkeersongeval veroorzaken: wat doet dat met iemand? Sabine Cocquyt geeft de anonieme veroorzakers in de rubriek 'ongevallen' van uw krant een gezicht. Ze heeft vijf indringende gesprekken. Over de schaamte die veroorzakers vaak in een isolement drijft. Over het wachten op proces en straf. Over torenhoge schuldgevoelens die hen ervan weerhouden hulp te vragen of te aanvaarden. Verhalen over angst voor de slachtoffers of nabestaanden. Het verlangen om een kaartje te schrijven en spijt te betuigen. Hun zoektocht naar herstel.

Het gezin van de auteur werd zelf ooit zwaar getroffen door een ongeval. Tijdens de vijf gesprekken komt ze ook haar eigen verhaal weer tegen. Voortdurend zit ze op de wip, gewrongen tussen beide standpunten, tussen allerlei emoties. Toch zijn de ontmoetingen met de vijf voor haar ook helend en zeer betekenisvol. Door hen in de ogen te kijken, vindt ze eindelijk vrede met haar eigen veroorzaker en beseft ze hoe belangrijk de communicatie tussen beiden, slachtoffer en veroorzaker, wel kan zijn.

'Sabine Cocquyt toont de soms flinterdunne scheidingslijn tussen slachtoffers en veroorzakers, waardoor dit boek een warm pleidooi wordt voor een andere benadering: ook veroorzakers hebben nood aan erkenning en hulp.' Frank Hutsebaut, Bijzonder commissaris voor verkeersslachtoffers.

'Een beklijvend boek over de verschrikkelijke gevolgen van verkeersongevallen voor het slachtoffer én voor de veroorzaker. Geschreven met kennis van zaken, genuanceerd en pijnlijk menselijk.' Peter D'Hondt, Politierechter Dendermonde.

Auteurs

Sabine Cocquyt

Sabine Cocquyt is lichaamstherapeute. Ze publiceerde De stille epidemie. Leven na een verkeersongeval (2000), Over-hoop. Jongeren met een hersenletsel na een verkeersongeval (2006) en Mij overkomt het niet. Ontmoetingen met veroorzakers van verkeersongevallen (2010). Dat laatste boek inspireerde Eén tot het gelijknamige televisieprogramma.


Persartikels

Knack Focus (17-01-2018)
"Cocquyt weefde in haar boek een gelaagdheid. Schoorvoetend tast ze de levens van anderen af en brengt ze de verwoesting in kaart." - lezen

De Morgen (13-01-2018)
"Mij overkomt het niet? Laten we het noodlot omarmen" - opinie Bart Eeckhout- lezen

Maczima (Maart 2016)
interview - lezen

De Bende van Annemie (radio 1) (11-02-2016)
Gesprek met Dirk De Wachter: "Sabine Cocquyt schreef een boek waarin ze daders van ongevallen uitnodigde om hun verhaal te vertellen. Bij de presentatie van het boek heb ik er ook mijn verhaal verteld." - herbeluisteren

Van Gils & Gasten (één) (09-02-2016)
Sabine Cocquyt te gast bij Van Gils & Gasten - herbekijken

Radio 2 - De Madammen (15-12-2015)
Gesprek met Sabine Cocquyt n.a.v. De staten-Generaal rond Verkeersveiligheid - herbeluisteren

Radio 1 - De bende van Annemie (10-11-2015)
"Die verbrijzelde voorruit, die donkere nacht. Ik werd er bijna dagelijks mee geconfronteerd." - getuigenis - herbeluisteren

Letters (26-11-2010)
"Het grote verdriet is vaak verborgen" - interview met Sabine Cocquyt

Libelle (18-11-2010)
"Ik stapte uit. Daar lag een jongetje. Ik had een kind overreden." - interview met Sabine Cocquyt

Visie (12-11-2010)
"Een veroorzaker is geen monster" - interview met Sabine Cocquyt door Nele Verheye

De Boekenkast (24-10-2010)
Boek van de week en verslag van het symposium dat op 21 oktober 2010 rond het boek werd gehouden - lezen

De Morgen (18-10-2010)
"Onze demon is weer mens geworden " - Interview met Sabine Cocquyt

Brugsch Handelsblad (15-10-2010)
"Ook leven van aanrijders is verwoest" - interview met Sabine Cocquyt

De Standaard (12-10-2010)
Ook wie ongeval veroorzaakt is getekend voor het leven - "Ik heb dit toch helemaal niet gewild" - artikel door Veerle Beel

Raak (oktober 2010)
Interview met Sabine Cocquyt

Vrouwen met Vaart (oktober 2010)
"En plots veroorzaak je een ongeval" - Artikel met getuigenis

Frank Hutsebaut, Bijzonder commissaris voor verkeersslachtoffers:

'Het boek van Sabine Cocquyt is zeer beklijvend. In haar twee vorige boeken - De stille epidemie en Over-hoop - beschrijft zij als betrokken slachtoffer van een verkeersongeval op zeer indringende wijze de moeilijke weg die slachtoffers en hun na- en naastbestaanden moeten doormaken bij het verwerken van de afschuwelijke realiteit dat zij een naaste verloren of verder moesten leven met een (soms zwaar) gehandicapt(e) kind of partner. Met Mij overkomt het niet heeft zij de niet geringe moed opgebracht naar de andere kant van dezelfde realiteit te kijken en haar oor en haar hart te luisteren te leggen bij de veroorzakers van verkeersongevallen.

Als "iemand van de andere kant", zoals zij het zelf noemt, heeft zij verhalen en getuigenissen verzameld over en van veroorzakers van verkeersongevallen. Zoals uit haar zoektocht blijkt was dat niet vanzelfsprekend. Zij toont echter op overtuigende wijze aan dat verkeersongevallen geen zwart-witverhalen zijn en dat ook verantwoordelijkheden, schuld en bijvoorbeeld ook bestraffing en hulpverlening op een meer genuanceerde manier dan nu het geval is, moeten bekeken worden.

Het is onmiskenbaar zo dat er de laatste tien jaar - onder meer dank zij de niet aflatende inspanningen van de lotgenotenverenigingen van slachtoffers van het verkeer - veel is gerealiseerd in functie van een betere opvang van de slachtoffers. Het boek van Sabine Cocquyt doet ons begrijpen dat het de hoogste tijd is om ook aandacht te geven aan de veroorzakers en hun pijn, hun schuldgevoel en hun machteloosheid om wat gebeurde te verwerken en een plaats te geven in hun leven. Zij toont de soms flinterdunne scheidingslijn tussen slachtoffers en veroorzakers, waardoor dit boek een warm pleidooi wordt voor een andere benadering. Ook veroorzakers hebben nood aan erkenning en hulp. Of zoals zij zelf stelt: "Misschien is de tijd stilaan rijp voor nieuwe stappen en initiatieven, weg van de stigmatisering, in de richting van herstel en heling voor alle betrokkenen…"

Dit boek is een must voor al wie beroepshalve (als beleidsmaker, hulpverlener, advocaat, magistraat, verzekeringsbemiddelaar) of ook zelfs als veroorzaker of slachtoffer bij de afwikkeling en de gevolgen van verkeersongevallen te maken krijgt.'

Peter D'Hondt, Politierechter Dendermonde:
'Een beklijvend boek over de verschrikkelijke gevolgen van verkeersongevallen, niet alleen voor het slachtoffer maar ook voor de veroorzaker.
Sabine Cocquyt schrijft met kennis van zaken, genuanceerd en pijnlijk menselijk, over omgaan met schuld en verantwoordelijkheid, over schuldgevoel en schaamte versus verdriet en gemis, over de attitude van de veroorzaker tegenover bodemloos verdriet. Dit schitterend en vlot geschreven boek illustreert nogmaals ten overvloede dat verkeersveiligheid constant het voorwerp van onze aandacht dient te zijn.'