Straf de armen Bekijk groter

Straf de armen

Het nieuwe beleid van de sociale onzekerheid

9789064456480

Verkrijgbaar

2de geactualiseerde druk, met een nieuw hoofdstuk over hoe de neoliberale staat de sociale onzekerheid verder vormgeeft.

Meer details

28,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2006 - 2010, 2de geactualiseerde druk - 2015, 4de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 400p.

Meer informatie

Meer bestraffen. Dat is de laatste jaren het credo van het strafrechtelijke beleid geworden. En dat heeft niets te maken met het tweeluik 'misdaad en straf' maar wel met een nieuw be-leid van sociale onzekerheid, gebaseerd op economische deregulering en vermindering van sociale hulp. In het kader van deze neoliberale machtsgreep krijgt de gevangenis haar oor-spronkelijke rol terug: een weerspannige bevolking doen plooien naar de heersende economi-sche en morele orde.
Gebouwd op de ruïnes van de welvaartsstaat ontstaan zo de strafstaat. De strijd tegen de cri-minaliteit wordt het scherm waarachter de nieuwe sociale kwestie wordt verhuld: de veralge-mening van onzekere loonarbeid en de impact daarvan op de leefruimte en op de overlevings-strategieën van het stadsproletariaat.

Tweede druk, met een nieuw hoofdstuk over het theoretisch kader waarbinnen de neoliberale staat de sociale onzekerheid vormgeeft.

'Wacquant legt het Amerikaanse strafrechtelijke beleid, met onder meer de zerotoleran-cebenadering, die ook hier navolgers vindt, onder het fileermes.' – Rik Van Cauwelaert, Knack

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Loïc Wacquant

Loïc Wacquant (Nîmes 1960) is professor sociologie aan de universiteit van Californië in Berkeley en onderzoeker aan het Centre de sociologie européenne in Parijs. Hij was leerling en medewerker van Pierre Bourdieu. Zijn werken over stedelijke marginaliteit, etnisch-raciale dominantie en strafstaat en over sociologische theorie worden overal vertaald. Hij is auteur van o.a. An invitation to reflexive sociology (1992, samen met Pierre Bourdieu), Les prisons de la misère (1999), Body and soul. Notebooks of an apprentice boxer (2004) en Parias urbains. Ghetto, banlieues, Etat (2006).


Persartikels

www.cuttingedge.be (07-06-2010)
Bespreking door Bleri Lleshi:
"(...) De helderheid en de passie waarmee dit boek geschreven is, maken van dit werk een boek dat niet ‘gewoon' een aanrader is, maar een boek dat je gewoonweg moet lezen. Eens je dat gedaan hebt, begin je anders te denken over het huidig discours van politici en media als het op thema's als criminaliteit en nultolerantie aankomt." - lees het volledige artikel online