Humanitaire interventies Bekijk groter

Humanitaire interventies

Mensenrechten als excuus voor oorlog

9789064454783

Sold out

Hoe bepaalde politieke en ideologische krachten het mensenrechtenidee gebruiken om oorlogen te promoten...

Meer details

18,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 248p.

Meer informatie

Irak, Afghanistan, Joegoslavië. Het zijn maar enkele voorbeelden van landen waar het Westen sinds het einde van de Koude Oorlog voor een humanitaire militaire interventie zorgde. Maar zijn 'humanitair' en 'militair' geen tegengestelde begrippen?
Onder het mom van morele waarden probeert het Westen zijn wil op te leggen aan de wereld. Humanitair imperialisme noemt Jean Bricmont dat. Het discours over mensenrechten en democratie praat de westerse dominantie en inmenging goed. Het is politiek intellectueel bedrog dat een ideologisch paard van Troje wordt in de schoot van de vredesbeweging. En het doet de andersglobalisten vergeten dat de onrechtvaardige economische verhoudingen waartegen zij zich verzetten, door een militaire macht wordt rechtgehouden, in het bijzonder die van de Verenigde Staten.

Humanitaire interventies. Mensenrechten als excuus voor oorlog plaatst deze ontwikkelingen in een historisch perspectief en is tegelijkertijd een krachtige politieke en morele kritiek.
Jean Bricmont brengt klaarheid in de ideologische verwarring over mensenrechten en over de relatie tussen het Westen en de rest van de wereld.

Met een Voorwoord van Lieven De Cauter (Voorzitter Brussells Tribunal), en een Nawoord door Ludo De Brabander (Vrede) en Pol De Vos (StopUSA).

Uitgave met de steun van Vrede, StopUSA en Brussells Tribunal
Geactualiseerde versie van het oorspronkelijke boek

Auteurs

Jean Bricmont

Jean Bricmont is professor theoretische fysica aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. Eerder publiceerde hij o.a. samen met Alan Sokal Intellectueel bedrog. Postmodernisme, wetenschap en antiwetenschap (EPO, 1999).


Persartikels

"Dit boek is een noodzakelijk en scherpzinning werkstuk van een van België’s meest eigenzinnige intellectuelen." — Lieven De Cauter

"Het werk van Jean Bricmont drukt de morele revolte uit van een wetenschapsmens tegen de oorlogen van onze tijd." — François Houtart

"De moderne wetenschap is een van de grootste menselijke verwezenlijkingen. Dat is een gemeenplaats, maar Sokal en Bricmont tonen hoe gemakkelijk zij uit het gezicht kan verdwijnen, en met welke schadelijke gevolgen." — Noam Chomsky over Intellectueel bedrog