De missionarispositie Bekijk groter

De missionarispositie

De mythe van Moeder Teresa

9789064459900

Verkrijgbaar

5,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 1997
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 112p.

Meer informatie

Ze kreeg de Nobelprijs voor de vrede, ze werd gevierd door Ronald Reagan, Margaret Thatcher, de koningshuizen van Laken en Windsor. Moeder Teresa werd opgenomen in het sanctum sanctorum: het huis van de levende heiligen.

Maar niet alles is wat het lijkt. Wat, zo vraagt Christopher Hitchens zich af, maakt Moeder Teresa zo heilig? Hij wijst op haar innige relaties met onzalige oligarchieën in de Derde Wereld: de Duvaliers in Haïti, Union Carbide in India. Hitchens zoekt uit hoe het komt dat zij zon dubieuze faam opbouwt rond allerlei geruchten over miraculeuze en bovennatuurlijke verschijningen. Hij ontrafelt haar megalomaniakale plannen om een nieuwe religieuze orde te vestigen: de Missionary Multinational die haar goede werken beheert. En waarom voelt zij zich geroepen als propagandiste van de fanatiekste standpunten over abortus en contraceptie?

Hoe moeten we tegenover Moeder staan? Is zij een heilig appèl aan het geweten van het rijke Westen of is zij een expert in de pr-machine van de katholieke Kerk? Is zij een agent van de hemel op aarde of is zij een hells angel? Hitchens verlegt de grenzen van de oneerbiedwaardigheid en is daarmee meteen kandidaat voor alle banbliksems en vervloekingen.

Auteurs

Christopher Hitchens

Christopher Hitchens woont in Washington en is een van de bekendste intellectuelen in de Angelsaksische wereld. Hij schrijft de column 'Cultural Elite' in Vanity Fair en 'Minority Report' in The Nation. Hij publiceerde talrijke boeken zoals Blood, class and nostalgia: Anglo-American Ironies, Blaming the victims (samen met Edward Said), Official Utopia and the United Nations en For the sake of Argument: Essays and Minority Reports.