Aandacht, graag! Bekijk groter

Aandacht, graag!

Leerlingen ondersteunen in het beheersen van alledaagse executieve functies

Verkrijgbaar

Paula Moraine laat zien dat het mogelijk is bij iedere leerling de executieve functies te versterken en verder te ontwikkelen. Geïllustreerd met talrijke duidelijke casussen en handvatten.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

colofonpaperback - 188p.
jaar2013
UitgeverijSWP

Meer informatie

Executieve functies besturen de gedrags- en aandachstgebieden in de hersenen. Ze ontwikkelen zich langzaam tot in de volwassenheid. Bij iedere leeftijd hoort specifiek gedrag dat te maken heeft met het rijpingsstadium. Soms heeft de rijping van het brein geen gelijke tred gehouden met de biologische leeftijd. Dan wordt gedrag verwacht dat nog niet bij het kind of de jong volwassene aanwezig is. Om deze processen goed te kunnen begeleiden en ondersteunen is zelfkennis nodig over hoe de eigen ontwikkeling verlopen is. Je onderwijst wie je bent en de leerling leert wie hij is. Dat vereist de nodige flexibiliteit bij het lesgeven aan een groep waarvan ieder individu een andere manier van opnemen heeft.

Paula Moraine laat zien dat het mogelijk is bij iedere leerling de executieve functies te versterken en verder te ontwikkelen. Een voorwaarde voor het slagen van dit proces is te weten of de leerling eigenlijk wel begrijpt wat er van hem of haar gevraagd wordt. Heeft het te leren werk betekenis voor de leerling en bovenal heeft de leerling het gevoel dat hij of zij het leren aankan, staan de juiste tools ter beschikking. Ze behandelt de voorwaarden voor een goede relatie met de leerling, het belang van de relatie, inzicht in sterke en zwakke kanten en ze benadrukt dat het belangrijk is dat ouders en school hierin samen met de leerling werken.
Dit alles geïllustreerd met talloze duidelijke casussen, handvatten om zelf mee aan de slag te kunnen.

Mentoren en leerlingcoaches in het voortgezet onderwijs kunnen hier beslist hun voordeel mee doen, ook voor ouders kan de inhoud een eyeopener zijn. Het geheel is inspirerend en informatief voor Pabo-studenten en de academische lerarenopleidingen. Maar het is een must voor de docenten en studenten van docentenopleidingen.

Auteurs

Paula Moraine

Paula Moraine is directeur of "The Community Outreach Center" voor literatuur- en leerprogramma's aan "The Highland School" in Bel Air, Maryland, USA. Ook heeft zij gewerkt als docent en gaf zij academische cursussen over onderwijs aan "The University of Aberdeen, Scotland, UK, en was zij vijf jaar lang redacteur van het tijdschrift The Journal for Curative Education.