In the Picture - Kunstenaarsportretten Bekijk groter

In the Picture - Kunstenaarsportretten

9789068688030

Verkrijgbaar

Dit boek geeft een veelzijdig beeld van het kunstenaarsportret met als thema's imagovorming, intimiteit, het kunstenaarsatelier en de lijdende kunstenaar. Met een essay van Wieteke van Zeil over de verborgen boodschappen in een portret.

Meer details

24,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 208p.
Extra 24 x 27 cm - 110 illustraties in kleur

Meer informatie

De rol en status van de kunstenaar verandert sterk in de 19de eeuw, als de academische traditie plaatsmaakt voor artistieke autonomie. De mens achter het kunstwerk wordt belangrijker en het kunstenaarsportret wordt een zeer populair genre. De kunstenaar wil zich tonen aan het publiek, als mens en als schilder en is tegelijkertijd zijn eigen oefenmateriaal.

Vertrekpunt van de uitgave is Vincent van Goghs Zelfportret met verbonden oor uit 1889. Een iconisch zelfportret dat enerzijds een intiem beeld geeft van zijn emotionele toestand en anderzijds een krachtig statement is van zijn kunstenaarschap. De overige circa 65 opgenomen werken, van onder andere Gustave Courbet, Egon Schiele en James Ensor naast vele vrouwelijke kunstenaars als Thérèse Schwartze, Helene Schjerfbeck en Charley Toorop, geven een veelzijdig beeld van het kunstenaarsportret. Thema's die aan bod komen zijn imagovorming, intimiteit, het kunstenaarsatelier en de lijdende kunstenaar.

Tevens wordt aandacht besteed aan de verbeelding van Van Gogh in de 20ste-eeuwse kunst en de vele films over zijn leven en werk, een verbeelding die gebaseerd is op zijn beroemde zelfportretten.

Wieteke van Zeil, bekend van de Volkskrant-column Oog voor detail, opent het boek met een essay over de verborgen boodschappen in een portret.

Uitgave in samenwerking met het Van Gogh Museum, Amsterdam

Auteurs


Lisa Smit