Gauguin en Laval op Martinique Bekijk groter

Gauguin en Laval op Martinique

9789068687637

Verkrijgbaar

Alle werken die Gauguin en Laval op Martinique maakten, plus tal van gerelateerde afbeeldingen van later datum die terugverwijzen naar Martinique én historische foto’s en documenten.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 176p.
Extra 21,5 x 26 cm, met 120 illustraties in kleur

Meer informatie

In 1887 bracht Paul Gauguin vier maanden door op het eiland Martinique, samen met collega-kunstenaar Charles Laval. Beide kunstenaars droomden ervan een paradijselijke omgeving te vinden op het Caribische eiland. Met schitterende kleuren en gedurfde composities weerspiegelden ze het eiland in hun schilderijen en tekeningen als een primitief en tropisch paradijs. Ze hielden daarbij vast aan hun oorspronkelijke ideaal en gingen voorbij aan de harde dagelijkse realiteit van de gekoloniseerde wereld. Binnen het oeuvre van Gauguin en Laval zijn de werken uit Martinique uitzonderlijk te noemen. En ook al was de reis naar het eiland van korte duur, het zou een beslissende periode voor hun verdere artistieke ontwikkeling worden.

De eersten die hun bewondering voor Gauguins werk uit Martinique uitspraken, waren Vincent en Theo van Gogh. De broers kochten twee schilderijen en een pastel, die ook nu nog in de collectie van het Van Gogh Museum zijn. Alle werken die Gauguin en Laval op Martinique vervaardigden, zijn in het boek opgenomen, naast tal van gerelateerde afbeeldingen van later datum die terugverwijzen naar Martinique alsmede historische foto’s en documenten.

Uitgave in samenwerking met Van Gogh Museum, Amsterdam

Auteurs

Maite van Dijk


Joost van der Hoeven