Het geschikte moment, 1855 Bekijk groter

Het geschikte moment, 1855

9789086840953

Verkrijgbaar

Ouředník etaleert opnieuw zijn talent door scherp te formuleren, de taal van dogma's, ideeën en idealen te ontleden en en passant de authenticiteit van dagboeken ter discussie te stellen.

Meer details

14,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 232p.

Meer informatie

Ja, op een ochtend hebben we beseft dat mensen elkaar beten en vraten en haatten, en dat voor altijd. Laten we geen mensen zijn, besloten we, laten we bomen zijn, laten we het lommer zijn, laten we voetstappen zijn. Laten we naakt zijn, laten we een rijk van naakten stichten, laten we doorzichtig zijn en zonder angst.

Kan de mens werkelijk vrij zijn? Ja, althans volgens de (brief)schrijver in een relaas tegenover een vroegere geliefde. Hij ontvouwt theorieën, geschraagd door vermakelijke argumentaties, waar ogenschijnlijk geen speld tussen valt te krijgen. De praktijk blijkt echter weerbarstiger als een bont gezelschap van anarchisten, communisten, revolutionairen en gelukszoekers uit diverse delen van Europa half negentiende eeuw per schip koers zetten naar Brazilië om de vrije kolonie Fraternitas te stichten. Daar zullen ze een samenleving zonder regels opbouwen en alles, inclusief vrouwen, zal met elkaar gedeeld worden. Aan de hand van het droogkomische, onbeholpen dagboek van een van de reizigers blijkt het echter al tijdens de zeereis mis te gaan. Met de vele nationaliteiten aan boord wordt het schip een zeilende toren van Babel. Het wordt er niet beter op als men in de kolonie aankomt waar in plaats van vrijheid complete anarchie uitbreekt.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Patrik Ourednik

Patrik Ourednik (Praag, 1957) is een van de belangrijkste Tsjechische auteurs van de twintigste eeuw. In 1984 ging hij in ballingschap naar Frankrijk, waar hij sindsdien woont.
Ourednik heeft een omvangrijk oeuvre van romans, essays en poëzie op zijn naam staan. Hij is vooral bekend van het boek Europeana. Een zeer korte geschiedenis van de twintigste eeuw, dat door The Guardian gerekend werd tot ‘The Decade’s Best Books’. Behalve schrijver is Ourednik ook vertaler. Hij heeft onder andere werk van Raymond Queneau, Samuel Beckett en Boris Vian vertaald.
Zijn oeuvre kenmerkt zich door het spelen met taal, intertekstualiteit en sociale kritiek. In 2014 ontving hij de Tsjechische Staatsprijs voor Literatuur. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan dertig talen.