Zo ben ik nooit eens gelukkig Bekijk groter

Zo ben ik nooit eens gelukkig

(Schildersdagboek)

9789086840182

Verkrijgbaar

In sprankelend proza doet de jonge schilder, nu algemeen erkend als voorloper van de Haagse School, verslag van zijn door spleen, tuberculose en twijfel aan eigen kunnen gekwelde bestaan.

Meer details

17,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2007
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 158p.

Meer informatie

Zesentwintig jaar oud werd Gerard Bilders (1838-1865) slechts. Maar hoe kort zijn leven ook duurde, het was lang genoeg om zijn droom een groot schilder te worden te zien mislukken, en tevens om een dagboek na te laten dat, met de Snikken en grimlachjes van Piet Paaltjens, tot de hoogtepunten van de Nederlandse Romantiek behoort. In sprankelend proza doet de jonge schilder, nu algemeen erkend als voorloper van de Haagse School, verslag van zijn door spleen, tuberculose en twijfel aan eigen kunnen gekwelde bestaan. Na bijna anderhalve eeuw een obscuur bestaan in de marge van de literatuur te hebben geleid, vindt dit bijzondere egodocument van dit bijzondere dubbeltalent nu voor het eerst zijn weg naar de boekhandel.

"Gerard Bilders is als schrijver een natuurtalent. Zwierig zwelgt hij in zijn eigen onheil. Hij blijft zichzelf voorspiegelen als een ongeluksvogel: als hij een paraplu koopt, houdt het voorgoed op met regenen, als hij een zaak in doodkisten wil gaan drijven, stopt de hele mensheid met sterven. Het schrijven in zijn dagboek verstrekt hem nog enig soelaas. Op zijn drieentwintigste horen we dat hij hoest en bloed begint op te geven: de zekere tekenen van een naderend einde. Een hopeloos leven, een bijtend boek." - Gerrit Komrij

Auteurs

Gerard Bilders