Houthakken Bekijk groter

Houthakken

9789086841851

Verkrijgbaar

Waarnemingen, associaties, herinneringen, gedachten en gevoelens van de ik-verteller tijdens een avondmaaltijd bij het echtpaar Auersberger in Wenen. Een van de mooiste vergeten klassiekers.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 256p.

Meer informatie

In Houthakken doet de ik-verteller verslag van zijn waarnemingen, associaties, herinneringen, gedachten en gevoelens tijdens een avondmaaltijd bij het echtpaar Auersberger in de Gentzgasse in Wenen. Op deze avond komt hij na jaren ongewild weer in aanraking met de kring van kunstenaars waarvan hij als beginnend schrijver zelf ooit deel heeft uitgemaakt, maar waarvan hij zich meer dan twintig jaar geleden heeft gedistantieerd. Om de avond glans te verlenen hebben de Auersbergers een acteur van het Weense Burgtheater uitgenodigd, die echter pas na middernacht arriveert omdat hij eerst nog als Ekdal in De wilde eend van Henrik Ibsen moet optreden. De avond ontwikkelt zich tot een beproeving voor de ik-verteller, die het gezelschap vanuit een oorfauteuil observeert en zich naarmate de avond vordert meer en meer opwindt over wat er van het gezelschap en van hemzelf in de loop van de tijd geworden is.

Oorspronkelijke titel: Holzfällen. Eine Erregung - Uit het Duits vertaald door Chris Bakker  en Pauline de Bok

Houthakken maakt onderdeel uit van de Schwob leesclub voor de mooiste vergeten klassiekers

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Thomas Bernhard

De Oostenrijkse auteur Thomas Bernhard (1931-1989) gaf in proza en drama lucht aan zijn vele ergernissen. Bernhard grossiert in enigszins cholerische hoofdpersonages, die uitvergrotingen van hemzelf mogen heten. Daaruit is zijn niet malse commentaar op de menselijke activiteit af te lezen. Overigens, in de dagelijkse omgang was Bernhard naar het scheen de minzaamheid zelve.