Sterfelijk en roze Bekijk groter

Sterfelijk en roze

9789074328418

Verkrijgbaar

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2001
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 228p.

Meer informatie

In het dagboek Sterfelijk en roze beschrijft Francisco Umbral (Madrid, 1935) op omzichtige wijze de tragische dood van zijn zoon, die na een ernstige ziekte op vierjarige leeftijd overlijdt. De fragmentarische vorm die hij daarvoor gebruikt is niet alleen geconcentreerd maar ook gevarieerd en bestaat onder andere uit literaire verwijzingen, met name naar de Spaanse poëzie. Het strikt persoonlijke wordt gesublimeerd tot een bij uitstek literaire stijl zonder dat er ook maar iets van de scherpte van de tragische gebeurtenis verloren is gegaan.

'Umbrals pen snijdt als een stiletto in eigen en andermans vel. Daarom is Sterfelijk en roze ondanks de tot het uiterst doorgedreven virtuositeit een aangrijpend stuk proza.' - de Volkskrant

Gerelateerde titels

Auteurs

Francisco Umbral

Francisco Umbral (1935-2007) schreef meer dan tachtig boeken. Mortal y Rosa (1975) en Trilogia de Madrid (1984) behoorden tot zijn bekendste werken. Umbral schreef dagboeken, romans, verhalen, monografieën en essays. Daarnaast was hij bekend als columnist, de laatste jaren voor El Mundo.
In zijn vaderland Spanje was hij een waar fenomeen. Dat was niet alleen te danken aan zijn virtuoze pen maar ook aan zijn duizelingwekkende productie en zijn recalcitrante optredens in de media. Toch lijkt de inzet van Umbrals werk serieus te zijn. Hij was een schrijver die - in het voetspoor van de romantici en de decadenten - zijn heil in de kunst en de literatuur zocht, als alternatief voor het gewone, banale leven. Umbral deed dit niet alleen door in zijn werk heel veel te verwijzen naar kunst en literatuur, maar ook door lyrisch en barok te schrijven. (Met dank aan www.kunstbus.nl/literair/)