Watt Bekijk groter

Watt

9789074328876

Verkrijgbaar

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2006
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 248p.

Meer informatie

Watt vertelt het verhaal van Watt: een verwarde, in zichzelf gekeerde man die na een korte treinreis als huisknecht in dienst treedt bij de mysterieuze meneer Knott. Na aanvankelijk voor het reilen en zeilen op de begane grond verantwoordelijk te zijn, promoveert hij later naar de eerste verdieping. Na een tijd verlaat Watt weer het huis van meneer Knott. Hij neemt opnieuw de trein - maar nu is zijn bestemming het gekkenhuis, waar zijn verhaal wordt opgetekend door een zekere Sam.
Samuel Beckett schreef met Watt een grappig en ontroerend werk, een roman en filosofische overpeinzing in één, waarin tot in het absurde doorgevoerde logica gepaard gaat met bizarre monologen en dialogen, en ongerijmde gedachtenexercities.
Beckett schreef Watt met onderbrekingen in de jaren 1941-1946 (het boek werd pas in 1953 gepubliceerd). Een groot deel ervan ontstond terwijl hij van 1942 tot 1944 zat ondergedoken bij een wijnboer in de Vaucluse, waar hij naar eigen zeggen Watt schreef 'om niet gek te worden' - wat misschien deels de gekte van het boek verklaart. Watt is een opstap naar Wachten op Godot en de romantrilogie Molloy, Malone sterft en De onnoembare, maar ook een boek dat op eigen kracht een cruciale plaats in het oeuvre van Beckett inneemt.

"Watt is heel anders dan Becketts toneelstukken. Er is geen botsing, geen conflict, alleen een kabbelende stem die een verhaal vertelt, een kabbelen dat voortdurend wordt onderbroken door twijfels en scrupules, in een tempo dat precies overeenkomt met het tempo van zijn eigen gedachten. Watt is ook geestig, zo geestig dat hij omrolt van het lachen. Als hij aan het eind is begint hij weer van voren af aan." J.M. Coetzee, Boyhood (vert. Peter Bergsma).

Auteurs

Samuel Beckett