Het lijden van vorst Sternenhoch Bekijk groter

Het lijden van vorst Sternenhoch

9789071127793

Verkrijgbaar

Klímas verhaal beweegt zich tussen visioen en werkelijkheid, tussen het verbeelde en het tastbare, maar met een forse dosis ironie en humor, een literair spel dat fascineert en betovert.

Meer details

26,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coppens & Frenks
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 206p.

Meer informatie

Het lijden van vorst Sternenhoch (1928), de enige roman van de Tsjechische schrijver en filosoof Ladislav Klíma (1978-1928), verschijnt voor het eerst in Nederlandstalige vertaling. De hoofdpersoon is vorst Sternenhoch, die zelf het verhaal vertelt in een reeks korte en langere dagboeknotities. Hij heeft, naar eigen zeggen, een knap voorkomen, ondanks een paar smetjes, bijvoorbeeld dat ik slechts één meter vijftig meet en maar vijfenveertig kilo weeg, dat ik vrijwel geen tanden heb, geen haar en ook geen baardgroei, dat ik tevens lichtelijk scheel kijk en dat ik enigszins mank loop; enfin, ook de zon heeft zijn vlekken. Hij is een rijke aristocraat en gunsteling aan het hof van de Duitse keizer. Hij voelt zich hevig aangetrokken tot ene Helga, niet bepaald een schoonheid: Ze leek een wandelend lijk dat door een of andere mechaniek werd voortbewogen. Helgas vader schenkt hem desgevraagd haar hand. Ze trouwen en krijgen een zoon, maar dan wordt het sluimerende beest in haar wakker. De liefdesverdwazing van de vorst, en haar afkeer van hem, wordt almaar heviger en voorspelt weinig goeds. Het ondenkbare gebeurt. Hij kan aan haar, zijn demon, niet ontsnappen. Het boek beschrijft zijn afdaling in de waanzin.

Klímas verhaal beweegt zich tussen visioen en werkelijkheid, tussen het verbeelde en het tastbare, maar met een forse dosis ironie en humor, een literair spel dat fascineert en betovert.

Auteurs

Ladislav Klíma

Ladislav Klíma werd geboren in de stad Domalice in westelijk Bohemen in een redelijk welgestelde familie. De toegang tot het schoolsysteem werd hem ontzegd wegens beweerde belediging van de staat, de kerk en het Habsburgse huis. Hierna woonde hij afwisselend in Tirol, Zürich en Praag. In vrijwel permanente armoede leefde hij enige tijd van royaltys die hij ontving voor zijn publicaties en de generositeit van vrienden. Slechts een deel van zijn werk verscheen tijdens zijn leven; ander werk, brieven en verhalen, werden geredigeerd na zijn dood. Veel manuscripten vernietigde hij zelf. Klíma verbleef het laatste deel van zijn leven in een hotel, werkte als schoenpoetser, dronk alcohol en at wormen. Hij overleed aan tuberculose en ligt begraven in Praag.
Klíma wordt beschouwd als een van de grote Tsjechische filosofen van de twintigste eeuw en zonder meer de belangrijkste van de periode van voor de Tweede Wereldoorlog. Zijn werk is van onschatbare invloed geweest op een keur van schrijvers en kunstenaars, met name Bohumil Hrabal.