Het boek der koningen [Shahname] Bekijk groter

Het boek der koningen [Shahname]

De verhalen van Rostam

9789054601814

Verkrijgbaar

Hét epos van het oude Iran. Deze Nederlandse prozavertaling is een selectie uit het eerste en bijzonder levendige deel ervan, met mythe, legende en geromantiseerde geschiedenis.

Meer details

39,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Bulaaq
Jaar van uitgave 2012
Bindwijze gebonden met leeslint
Aantal pagina's 496p.
Extra geïllustreerd met 32 miniaturen

Meer informatie

Het boek der koningen (1010) is hét epos over het oude Iran. Ferdowsi (gestorven ca. 1025) beschrijft de geschiedenis vanaf het ontstaan der aarde tot en met de val van de Sasanieden en de komst van de Arabieren en islam halverwege de zevende eeuw.
Deze Nederlandse prozavertaling is een selectie uit het eerste en bijzonder levendige deel van dit epos. Het bevat mythe, legende en geromantiseerde geschiedenis. Het zijn vooral de persoonlijke avonturen van de helden van Sistân, en meer in het bijzonder die van Rostam, de geduchte krijger 'met het lijf van een olifant', die hebben gemaakt dat dit Boek der koningen nog steeds populair is onder Iraniërs. Deze avonturen worden afgewisseld met oorlogen tussen Iran en Turân, een strijd waarin Iran zegeviert maar omstreeks 650 wordt veroverd door de Arabieren.

Uit het Perzisch vertaald door Marjolijn van Zutphen

"De eerste helft kan zich meten met de Griekse mythen: hier treffen we legendarische figuren als Zal, die met wit haar wordt geboren en daarom door zijn vader verstoten wordt, en vervolgens wordt grootgebracht door de mythische vogel Simorgh." - Michiel Leezenberg in NRC Handelsblad

Auteurs

- Ferdowsi