Korea Korea Bekijk groter

Korea Korea

Reis door een rampzalige eeuw

9789086840762

Verkrijgbaar

Joop Verstraten reisde door zowel Noord- als Zuid-Korea's en constateert in dit boek dat het contrast tussen beide landen inderdaad enorm is maar dat er evenzeer heel veel overeenkomsten zijn.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2011
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

Wanneer Noord-Korea of Zuid-Korea in het nieuws opduiken lijkt het vaak alsof het om twee verschillende landen gaat die weinig of niets met elkaar te maken hebben. Het noorden wordt meestal getypeerd als een gesloten, Stalinistisch bolwerk en het zuiden als een van de meest succesvolle Aziatische economische tijgers, momenteel de 11de economie ter wereld.
Joop Verstraten reisde door beide Korea's en constateert in dit boek dat het contrast tussen beide landen inderdaad enorm is maar dat er evenzeer heel veel overeenkomsten zijn.

Dat laatste is niet verwonderlijk want het Koreaanse schiereiland vormde al 1300 jaar geleden een ongedeelde natiestaat, met een nog veel oudere, gezamenlijke cultuur. Koreanen, uit Noord of Zuid, behoren tot een en hetzelfde volk, stammen uit eenzelfde etniciteit en spreken een en dezelfde taal. De scheiding in Noord en Zuid is een van de grote dramas die Korea heeft getroffen in de 20e eeuw, een scheiding die door andere mogendheden en zonder overleg met de Koreanen in 1945 tot stand kwam. Deze ongewilde tweedeling duurt voort tot op de dag van vandaag maar was slechts een van de tragedies die zich in de 20e eeuw op het schiereiland voltrok. De bezetting en annexatie door Japan, de Koreaanse oorlog van 1950-1953, gevolgd door militaire dictaturen en verpaupering waren andere grote drama's.

Verstraten kreeg toegang tot en reisde onder strikt toezicht door Noord-Korea en begaf zich daarna weer als vrij man door Zuid-Korea. Door zijn observaties te plaatsen in een historische context maar ook binnen de hedendaagse geopolitieke machtsverhoudingen ontstaat een beeld van Korea dat niet alleen uniek is in het Nederlandse taalgebied maar dat vooral een helder licht werpt op een verscheurd land en een fascinerend en veerkrachtig volk.

Auteurs

Joop Verstraten

Joop Verstraten (Bennebroek, 1944) brak zijn studie vliegtuigbouwkunde voortijdig af om vervolgens gedurende 5 jaar door Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Scandinavië te reizen, er te wonen en te werken. Na zijn terugkeer in Nederland was hij een aantal jaren werkzaam bij de reclassering en het post-HBO onderwijs, en vervolgens in een aantal directie- en bestuursfuncties bij organisaties op het gebied van de maatschappelijke dienstverlening en de gezondheidszorg. Over misdaadbestrijding en gevangeniswezen in Nederland schreef hij Bolwerken (Dekker & v.d. Vegt, Nijmegen, 1979) en een aantal artikelen in vaktijdschriften. Sinds 2000 heeft hij weer de handen vrij om te reizen, te lezen en te schrijven. Van Verstraten verscheen eerder bij IJzer Het gestolen Huis.