Doe mee met de internationale #ReadPalestine-week, die begint op woensdag 29 november, op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk. Tijdens deze week moedigen wij en andere Publishers for Palestine mensen over de hele wereld aan om fictie en poëzie van Palestijnse en Palestijnse diaspora-auteurs te lezen, evenals non-fictie over de Palestijnse geschiedenis, politiek, kunst, cultuur en leven, evenals boeken over organiseren, verzet en solidariteit. Voor een vrij Palestina.

Om de verspreiding van #ReadPalestine aan te moedigen stelt EPO Uitgeverij het boek Palestina. Geschiedenis van een kolonisatie een week lang gratis ter beschikking. Meer gratis e-books vind je hier.

Op 2 december leest Radical Book Collective de Palestijnse klassieker Men in the Sun van Ghassan Kanafani ter gelegenheid van de #ReadPalestine-week. Mannen in de zon is nu ook verkrijgbaar in Nederlandse vertaling.

Posters voor Fatena Al-Ghorra

De internationale gemeenschap kijkt toe terwijl in Gaza een genocide plaatsvindt. Burgers in bezet gebied worden systematisch gebombardeerd, collectief gestraft en aan hun lot overgelaten. Schrijver Fatena Al-Ghorra is een van hen. Ze woont sinds 15 jaar in België en keerde recent voor het eerst terug naar Gaza om haar 80-jarige moeder te bezoeken. Twee dagen later barstte de hel los.

Met de goedkeuring van Fatena en in samenwerking met haar vertaler Nisrine Mbarki maakten PEN Vlaanderen en uitgeverij & drukkerij EPO een affiche met een gedicht van Fatena, in het Arabisch en het Nederlands. Om haar woorden en situatie onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen voor de bevolking in Gaza. Meer info vind je hier.

Gratis downloaden

Palestina. Geschiedenis van een kolonisatie
Lucas Catherine

Vertrekkend van Balfour wandelt Lucas Catherine doorheen de geschiedenis van de kolonisatie van Palestina. Wat wil het zionisme? Is het de laatste vorm van koloniaal denken? En wat was de Belgische betrokkenheid? Geen droge analyse maar de feiten, verhalen en gebeurtenissen die ertoe doen, geïllustreerd met foto's en kaarten.

Download gratis (pdf)

Nieuw

Mannen in de zon
Ghassan Kanafani

Begin jaren ’50. In de woestijn tussen Irak en Koeweit staat een grote vrachtwagen stil. In de lege watertank zitten drie Palestijnse mannen, happend naar adem. De chauffeur, ook een Palestijn, is uitgestapt bij een douanepost. Terwijl de temperatuur in de watertank oploopt, probeert hij toestemming te krijgen verder te rijden. De drie mannen, die elk een generatie Palestijnen vertegenwoordigen, hebben één gemeenschappelijk doel: de ellende in de vluchtelingenkampen ontvluchten en in Koeweit een beter leven opbouwen.

Mannen in de zon (1963) is het verhaal van Palestina, van de Nakba (de verdrijving van de Palestijnen in 1947-1949) en het vluchtelingenvraagstuk, vandaag de dag actueler dan ooit. Met Mannen in de zon vestigde Ghassan Kanafani voorgoed zijn naam, niet alleen in de Arabische wereld, maar ook in Europa en Amerika. - bestel hier

Palestina leeslijst