De illusie van veiligheid Bekijk groter

De illusie van veiligheid

Voortekenen en ontwikkeling van geweld tegen vrouwen in relaties

9789062243563

Verkrijgbaar

13,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2006, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

Als een vrouw door haar partner wordt mishandeld, zijn er dan vroeg in de relatie signalen te vinden die waarschuwen voor zijn latere geweld? Wat vinden vrouwen aanvankelijk aantrekkelijk in hun vriend? Wanneer ervaren zij voor het eerst een omslag in hun gevoel van verliefdheid? Hoe kan de romantiek van het begin uitmonden in het geweld? Hoe verloopt de relatie verder en vinden de vrouwen een uitweg?

De illusie van veiligheid gaat over deze vragen. Het betreft een onderzoek naar de beginperiode van relaties van jonge vrouwen die later zijn mishandeld. Belangrijke waarschuwingssignalen worden gevonden in het indringende veroveraarsgedrag en wisselvallige optreden van de man. Enerzijds gedraagt hij zich uiterst zelfverzekerd, onverschillig, of reeds agressief tegen anderen dan de vrouw. Anderzijds laat hij zich tegenover haar van een (uiterst) kwetsbare en afhankelijke kant zien. Mede hierdoor ontstaat een relatie-dynamiek die voor de jonge vrouwen in toenemende mate verwarrend is, temeer omdat hun eigen behoeften en angsten eraan zijn gerelateerd. Veel vrouwen zijn nog een tiener als zij hun vriend leren kennen. De verwevenheid bij de man tussen geweld en afhankelijkheid brengt een verkleving tussen de partners teweeg, die veelal slechts met moeite is los te weken. De resultaten van het onderzoek zijn geplaatst in een theoretisch kader waarbij gebruik is gemaakt van feministisch geïnspireerde psychoanalytische en systeemtheoretische inzichten.

Dit toegankelijk geschreven boek is belangrijk voor al degenen die met deze problematiek te maken kunnen krijgen: jonge vrouwen en mannen, hulpverleners, jongerenwerkers, onderwijsgevenden, enz. De illusie van veiligheid biedt zowel inzicht in de aard van de problematiek, als aanknopingspunten voor vroegtijdige signalering en preventie.

Auteurs

Sylvia Mastenbroek

Sylvia Mastenbroek is klinisch psycholoog en heeft de laatste tien jaar onderzoek verricht op het gebied van geweld tegen vrouwen in heteroseksuele relaties.