Alls alle vertrouwen wegvalt Bekijk groter

Als alle vertrouwen wegvalt

Over de waardering van het burgerschap

9789463403177

Verkrijgbaar

Een analyse van de grondslagen van het burgerschap en de burgerlijke rechtsstaat, maar ook van de bedreigingen. Zonder actief burgerschap wordt de rechtsorde van binnenuit uitgehold en loopt de rechtsstaat gevaar. Tijd voor herwaardering van het burgerschap.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 288p.

Meer informatie

Met een voorwoord van Martin Sommer

Is onze rechtsstaat nog een gezagsvolle orde? Of verandert deze sluipenderwijs in een machtsorde? Achter de opbouw van onze democratische rechtsstaat, met algemeen geldende waarden en grondrechten, is het burgerschap een drijvende kracht geweest. Burgerschap brengt niet alleen rechten, maar ook plichten en een verantwoordelijkheid voor het algemeen belang met zich mee. Al geruime tijd loopt de betrokkenheid van de burger bij de representatieve democratie echter terug, het vertrouwen in de rechtsstaat verdwijnt en instituties brokkelen verder af.

Als alle vertrouwen wegvalt analyseert de grondslagen van het burgerschap en de burgerlijke rechtsstaat, maar ook de bedreigingen. Zonder actief burgerschap wordt de rechtsorde van binnenuit uitgehold en loopt de rechtsstaat gevaar. Het is daarom tijd voor herwaardering van het burgerschap.

Gerelateerde titels

Auteurs

Sybe Schaap

Sybe Schaap is politiek filosoof. Hij was namens de VVD van 2007 tot 2019 lid van de Eerste Kamer. Van zijn hand verscheen bij Uitgeverij Damon o.a. Het rancuneuze gif, Rechtsstaat in verval en De populistische verleiding.