Rechtsstaat in verval Bekijk groter

Rechtsstaat in verval

Over de lange mars door de instituties

9789463400060

Verkrijgbaar

Een uitgebreide analyse van een proces dat sluipend is begonnen, maar de rechtsstaat nu openlijk bedreigt.

Meer details

28,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 400p.

Meer informatie

Donkere wolken pakken zich samen boven onze democratische rechtsstaat. Deze dankt zijn bestaan aan een langdurig ontwikkelingsproces. De rechtsstaat biedt de mens emancipatie, rechten en vrijheden. Deze verworvenheden houden alleen stand als ze hun basis vinden in een institutionele orde. Instituties geven de maatschappij structuur op basis van gezag. 

Echter, de institutionele orde, en daarmee de democratische rechtstaat, is in verval. Hét symptoom van dit verval is het populisme. Wat nu dreigt is dat populistische leiders onbelemmerd onvrede kunnen aanwakkeren. Rechtsstaat in verval biedt een uitgebreide analyse van een proces dat sluipend is begonnen, maar de rechtsstaat nu openlijk bedreigt.

In 2012 verscheen van Sybe Schaap Het rancuneuze gif. De opmars van het onbehagen, dat leidde tot veel opschudding. Binnen een maand verscheen de vierde druk.

Auteurs

Sybe Schaap

Sybe Schaap is politiek filosoof. Hij was namens de VVD van 2007 tot 2019 lid van de Eerste Kamer. Van zijn hand verscheen bij Uitgeverij Damon o.a. Het rancuneuze gif, Rechtsstaat in verval en De populistische verleiding.