Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme Bekijk groter

Aspecten van het nieuwe rechts-radicalisme

9789490334277

Verkrijgbaar

Verbijsterd actuele tekst uit 1967, met een analyse van de doelen, middelen en tactieken van het nieuwe rechts-radicalisme. Er zijn parallellen te trekken tussen 1940, 1960 en nu.

Meer details

10,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 80p.

Meer informatie

Op 6 april 1967 hield Theodor W. Adorno een voordracht aan de universiteit van Wenen. Naar aanleiding van het succes van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) analyseerde hij hierin de doelen, middelen en tactieken van het nieuwe rechts-radicalisme. Hij vergeleek die stroming met het nazifascisme en probeerde te achterhalen waarom rechts-radicale bewegingen zoveel weerklank vonden, slechts twintig jaar na de oorlog.

De voordracht verscheen deze zomer in Duitsland als zelfstandige uitgave en veroorzaakte een schok: hoe kon de tekst ruim vijftig jaar na dato nog zo actueel klinken? Ook voor de Nederlandse lezer getuigt Adorno's analyse van een verbijsterende actualiteit. Er kunnen parallellen worden getrokken tussen de jaren 1940, 1960 en de huidige opkomst van rechts-radicale bewegingen en partijen.

Oorspronkelijke titel: Aspekte des neuen Rechtsradikalismus (Suhrkamp, 2019)
Vertaling: Mark Wildschut - Nawoord: Volker Weiß

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Theodor W. Adorno

Theodor W. Adorno (1903-1969) studeerde in Frankfurt filosofie, sociologie, psychologie en muziekwetenschap. Tijdens zijn studietijd raakte hij bevriend met Max Horkheimer en Walter Benjamin. Met hen wordt Adorno tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Frankfurter Schule gerekend.
In 1938 ontvluchtte Adorno nazi-Duitsland en tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in de Verenigde Staten. Na de oorlog publiceerde hij vele werken, waaronder het bekende Dialektik der Aufklärung dat hij samen met Max Horkheimer schreef. Daarnaast manifesteerde Adorno zich als publiek intellectueel met lezingen, essays en bijdragen aan radioprogramma’s.