Niemand wil ze hebben Bekijk groter

Niemand wil ze hebben

Europa en zijn vluchtelingen

9789491921537

Verkrijgbaar

Een overzicht van 80 jaar vluchtelingenbeleid in Europa, de War against Migrants, van de Conferentie van Evian in 1938 tot de hotspot Lesbos vandaag.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 232p.

Meer informatie

In Niemand wil ze hebben beschrijft Linda Polman de energie, creativiteit en financiële middelen die Europese landen investeren in hun War against Migrants - of het gelukszoekers zijn, of ‘bona fide’ vluchtelingen. Polman begint haar verhaal in 1938, bij de Conferentie van Evian aan het Meer van Genève, waar Europa de fundamenten voor zijn aanpak metselde. Daarvandaan neemt zij de lezer mee op een verbazingwekkende reis, dwars door de Koude Oorlog, naar de gigantische Afrikaanse vluchtelingkampen van de UNHCR, Europa’s hondstrouwe bondgenoot in deze oorlog, via veilige enclaves bomvol vluchtelingen en Europa’s bunga bunga deals met kolonel Khadaffi en de koning van Marokko, naar hotspot Lesbos in Griekenland. Onderweg ontmoeten de lezers onder meer ‘IDP’s’, ‘refugees in orbit’, Zambiaanse blauwhelmen, hulpverleners, asielfraudeurs en een rotzooiende Rotterdamse mensensmokkelaar, zijn pitbull aan de voet. Tachtig jaar vluchtelingenbeleid en Europa is nog geen stap dichterbij zijn doel.

Auteurs

Linda Polman

Onderzoeksjournalist Linda Polman schreef in 2008 het geruchtmakende De Crisiskaravaan, over de duistere achterkant van de internationale humanitaire hulpoperaties in oorlogsgebieden. Ze maakte internationale furore met haar boek, het verscheen in tien landen. Ze is ook auteur van het veel geprezen ‘k Zag Twee Beren, over de VN-vredesmissies in Rwanda, Somalië en Haïti.
Ze woonde en werkte vele jaren als freelance correspondent in o.m. West-Afrika. Ze publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, NRC Handelsblad, The Guardian en Granta en heeft columns in De Militaire Spectator en Wordt Vervolgd.

Foto: Rogier Fokke