Coöperaties Bekijk groter

Coöperaties

Hoe heroveren we de economie?

9789081803410

Verkrijgbaar

Over de alternatieven voor het falend financieel kapitalisme.

Meer details

14,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverijoverige uitgevers
Jaar van uitgave2014
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's192p.

Meer informatie

Niet Aldi of Lidl maar Coop en Migros zijn veruit de sterkste supermarkten in Zwitserland. Deze coöperatieve bedrijven maken het land verbazend anders. Hier scoren bio, streekproducten, fair trade en ecolabels het hoogst.

De 400 lokale kredietcoöperaties van Desjardins verzamelen 5,6 miljoen leden. Hun bank is veilig, rendabel, zet het spaargeld in voor de echte economie en maakt dat coöperaties zich thuis voelen in Québec en Canada.

Mondragon, waar werknemers de baas zijn. In moeilijke omstandigheden scheppen ze met hun ruim 120 coöperaties 80 000 jobs.

Publiekscoöperaties, de betere oplossing voor Belfius, Belgacom of Telenet.

Coöperatieve bedrijven leven opvallend langer dan klassieke bedrijven, zorgen voor zekerder werk, verdelen beter de welvaart en stimuleren meer de lokale economie. Nu al tellen coöperaties 1 miljard leden en bouwen ze aan een democratische en sociaalecologische economie. Een samenleving die zich coöperaties ontzegt, lijkt wel goed gek. De gelukkigste conclusie? Ze kunnen ons zelfs voorbij het desastreuze financieel kapitalisme voeren.

'Natuurlijk falen coöperaties soms, staar u daar niet blind op. We maken onze structuren om er kwaad op te kunnen zijn. Anders kunnen we enkel janken van onmacht.'

Uitgegeven door uitgeverij pala.be / Global society vzw

Auteurs

Dirk Barrez

Dirk Barrez is hoofdredacteur van de nieuwsbrief PALA.be en auteur van onder meer Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving (EPO, 2008), Koe 80 heeft een probleem (EPO, 2007) en De antwoorden van het antiglobalisme (2001). Hij is VRT-journalist en maakte 50 lange tv-reportages, o.a. Het verhaal van Philips Hasselt en Argentinië, hoe een rijk land arm wordt.