Duizend jaar openbaar bestuur in Nederland Bekijk groter

Duizend jaar openbaar bestuur in Nederland

Van patrimoniaal bestuur naar waarborgstaat

9789046902127

Verkrijgbaar

Een overzicht van de Nederlandse bestuursgeschiedenis in vier perioden: de feodale wereld, de Republiek, de centraal geleide natiestaat en de verzorgingsstaat. Voor studenten en professionals in bestuurskunde, geschiedenis, politicologie...

Meer details

38,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2011, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 304p.

Meer informatie

Nederland heeft een lange geschiedenis van openbaar bestuur: er ontstond al een publieke sfeer ver voordat er een Nederlandse staat was. Inzicht in die bestuursgeschiedenis is niet alleen fascinerend, maar helpt ook bij het begrijpen van ons hedendaagse bestuur.

Duizend jaar openbaar bestuur in Nederland beschrijft onze bestuursgeschiedenis in vier perioden: de feodale wereld, de Republiek, de centraal geleide natiestaat en de verzorgingsstaat. Voor elke periode beschrijven de auteurs de politieke geschiedenis en de manier waarop het bestuur georganiseerd is. Naast de formele structuur wordt ook de dagelijkse praktijk van het bestuur besproken.

Duizend jaar openbaar bestuur in Nederland geeft een overzicht van de Nederlandse bestuursgeschiedenis. Het heeft een heldere structuur, zodat vergelijking tussen de beschreven perioden mogelijk is. Elk hoofdstuk bevat aanbevelingen om verder te lezen. Het boek is geschreven voor studenten en professionals in bestuurskunde, geschiedenis, politicologie en andere gerelateerde vakgebieden.

Met eveneens bijdragen van Mario Damen, Robert Stein, Simon Groenveld, Henk Boels, Frits van der Meer en Jos Raadschelders, allen specialisten met een bestuurskundige en/of historische achtergrond.

Auteurs

Pieter Wagenaar

Pieter Wagenaar is universitair docent op de afdeling bestuurswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.


Toon Kerkhoff

Toon Kerkhoff is werkzaam als promovendus en docent aan het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden.


Mark Rutgers

Mark Rutgers werkte vele jaren bij de opleiding bestuurskunde in Leiden en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2016 is hij als hoogleraar sociale filosofie verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij publiceert over onder andere publieke waarden, het openbaar bestuur, de ambtseed en de ontwikkeling van de bestuurskunde.