Het Koerdisch Utopia Bekijk groter

Het Koerdisch Utopia

9789462671300

Verkrijgbaar

Op zijn reis door de 'Democratische Federatie van Noord-Syrië' is de auteur getuige van een uniek experiment: radicale basisdemocratie, gelijkheid tussen man en vrouw en etnisch-cultureel pluralisme.

Meer details

23,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 216p.

Meer informatie

In zijn wereldberoemde boek Utopia beschrijft de Engelse humanist Thomas More een ideale staat. Vijf eeuwen na de publicatie reist Ludo De Brabander door de ‘Democratische Federatie van Noordelijk Syrië’. Hij wrijft zich de ogen uit. Radicale basisdemocratie, gelijkheid tussen man en vrouw en etnisch-cultureel pluralisme: dan ben je ver van de clichés over de regio. De Brabander is getuige van een uniek experiment op de puinhopen van dit nu al jarenlang door oorlog geteisterde land. Maar tegelijkertijd stelt hij vast dat de weg naar Utopia met hindernissen bezaaid is. Zeker, de alliantie van Koerdische Volksbeschermingseenheden en hun bondgenoten boekt succes in haar strijd tegen Islamitische Staat. Maar wat als IS helemaal verdreven is? De Democratische Federatie van Noordelijk Syrië staat centraal in het geostrategische schaakspel dat regionale en internationale grootmachten in Syrië uitvechten. Een verhaal over mythes en het democratisch confederalisme als mogelijk model voor Syrië.

Downloaden

Auteurs

Ludo De Brabander

Ludo De Brabander is woordvoerder van Vrede vzw. Hij publiceert onder andere in Vrede, Uitpers, Knack.be, De Wereldmorgen, en Mo*.


Persartikels

De Standaard (08-10-2019)
"De Koerden treuren, de Russen juichen en de terreurgroep IS krijgt nieuwe levenskansen." - lezen

Mondiaal Nieuws (12-01-2019)
"Het Koerdisch Utopia houdt hij het unieke experiment van Rojava kritisch tegen het licht." - lezen

De Wereld Morgen (17-12-2018)
"Het Koerdisch Utopia heeft minstens recht op een kans." - lezen

Knack (04-12-2018)
"Vrouwenemancipatie staat hier centraal" - lezen