Nieuw rechts Bekijk groter

Nieuw rechts

9789462671249

Verkrijgbaar

Over populisme, ideologie, Pepethe-frog-versies van Trump en Baudet, Theo Francken als meme in keizerskostuum, Breitbart en Gramsci.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2018 - 2022, 4de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 336p.

Meer informatie

Het zou een quizvraag kunnen zijn: wat hebben Trump, alt-right, Alternative für Deutschland, het Front National, Thierry Baudet en de N-VA gemeen? Dat ze overal voor een ruk naar rechts zorgen? Uiteraard. Dat ze een antwoord op de neoliberale globalisering vonden dat aanslaat? Zeker. Dat ze ‘zeggen waar het op staat’? Eveneens. Maar volgens Ico Maly is er nog een belangrijke overeenkomst die velen over het hoofd zien: al die mensen, partijen en groeperingen delen de strijd tegen gelijkheid, vrijheid en universele mensenrechten. Tegen de waarden van de verlichting. Een complex spel van sociale, politieke, economische, ecologische en digitale evoluties versnelde hun opmars. De grensoverschrijdende internetcultuur zorgde voor een boom. Over populisme, ideologie, Pepethe-frog-versies van Trump en Baudet, Theo Francken als meme in keizerskostuum, Breitbart en Gramsci.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Ico Maly

Ico Maly is docent Digital Media & Politics aan Tilburg University en hoofdredacteur van Diggit Magazine.


Persartikels

De Morgen (23-05-2019)
Gesprek met IcoMaly over het anti-abortusbetoog, de terugslag in gendergelijkheid en vrouwenrechten en Baudet - lezen

De Standaard (21-05-2019)
"Hoe de N-VA de extreemrechtse kiezer verloor" -opinie - lezen

Trouw (19-05-2019)
"Waar eindigt de verrechtsing in de Europese politiek?" - interview met Ico Maly - lezen

Bureau Buitenland, VPRO radio (15-03-2019)
"Dader Christchurch was goed ingevoerd in extreemrechtse fora" - Gesprek met Ico Maly - herbeluisteren

Nieuwe Feiten, Radio 1 (15-03-2019)
"Zitten we met een nieuwe Breivik? Ico Maly las het manifest van de dader in Christchurch. 'Hij ziet Breivik als zijn grote inspiratiebron. Het hele manifest is zowel qua vorm als qua inhoud bijna een kopie van Breiviks manifest.'" - herbeluisteren

Apache (12-03-2019)
"Onderwijs is een langetermijnproject en een fundament van een democratie. Eén van de basiselementen van die nieuw-rechtse strijd is werken op de lange termijn om bepaalde (extreemrechtse) ideeën te normaliseren" - Ico Maly in artikel 'Scholengroep dient klacht in tegen Dries Van Langenhove'  - lezen

De Afspraak, Canvas (27-02-2019)
"Dwepen met extreem rechts in de klas" - gesprek met Ico Maly - herbekijken

VRT NWS (27-02-2019)
"Dwepen met extreemrechts in de klas: hoe gevaarlijk is het en hoe ga je ermee om?" - dubbelinterview met Ico Maly en Christophe Busch (directeur Kazerne Dossin) - lezen

Sprokkels (December 2018)
"Een uitgebreide en diepgaande analyse van alt-right en nieuw rechts."

Sampol (Oktober 2018)
"Welkom in het tijdperk van het globale nationalisme" - lezen

De Afspraak, Canvas (06-09-2018)
Ico Maly n.a.v. Panoreportage Schild & Vrienden - herbekijken

De Morgen (30-08-2018)
"Radicaal-rechts in opmars: "Dit zijn geharde wit-nationalistische activisten"" - gesprek met Ico Maly - lezen

Lava (Juni 2018)
"Ico Maly levert een onschatbare bijdrage voor het beschrijven en het begrijpen van de opkomst en het gevaar van Nieuw Rechts" 

Humo (26-06-2018)
"Ico Maly beschrijft boeiend de oorsprong van Trumps discours en legt inzichtelijk bloot hoe de veelkoppige extreemrechtse draak de internetcultuur aanwendt om zijn ideeën te populariseren."

De Groene Amsterdammer (18-04-2018)
"Nieuw rechts heeft weinig op met universele mensenrechten. Ze vernauwt democratie tot de uiting van ‘de stem van het volk’ en vindt traditie en identiteit belangrijkere idealen dan vrijheid en gelijkheid." - lezen

HVV Kritisch lezen (10-04-2018)
"Dit boek is een must-read tenzij je op een frisse morgen wilt wakker worden, deze keer niét met gebonk op de voordeur of laarzen op het voetpad, maar veel subtieler, met oncontroleerbare zoekrobots op je PC die van jou en je twittergedrag een misschien ongewenst en gevaarlijk profiel opstellen. Je bent gewaarschuwd!" - lezen

Fikry El Azzouzi, auteur (30-01-2018)
"Straf, straf, straf. Een non-fictieboek dat iedereen moet gelezen hebben."

Gaea Schoeters, auteur van o.a. het essay ‘De machine zoekt u’ over sociale media en rechts populisme (23-01-2018)
"Dit is zonder twijfel een van de meest belangwekkende, maar helaas ook een van de meest beangstigende boeken die ik in lange tijd las. En dat zeg ik niet alleen omdat het bevestigt wat ik al lang aanvoel en denk, maar ook omdat het dat alles theoretisch onderbouwt, en pijnlijk wijst op de catch22 waar de hegemonie van de antiverlichting ons mee confronteert."

De Morgen (21-01-2018)
"Uw boek is verplichte kost voor alle journalisten en politici." Joël De Ceulaer - interview - lezen

Apache (19-01-2018)
"Een standaardwerk om zicht te krijgen op het fenomeen Nieuw Rechts." - lezen

Knack (17-01-2018)
"Algoritmisch populisme: 'Niet de rechtsstaat maar Facebook bepaalt de grenzen van het debat'" - interview - lezen

Knack (17-01-2018)
"Van de blogosfeer tot de kwade blanke man, Donald Trump is een product van zijn tijd." - voorpublicatie - lezen

Sampol (Januari 2018)
"Nieuwe rechtse trollen: een handleiding" - lezen

Karim Zahidi, filosoof UA, voorzitter Masereelfonds (Januari 2018)
"Zowel Brexit als de verkiezing van Trump heeft een ware schokgolf doorheen de mondiale politiek gezonden. Net zoals de financieel-economische crisis van 2008 kwam de politieke crisis van het neoliberalisme voor commentatoren als een donderslag bij heldere hemel. In dit boek laat Ico Maly zien dat deze gebeurtenissen geen toevallige onverklaarbare lokale verstoringen zijn van het politieke landschap. Hij besteedt niet alleen aandacht aan de ideologische wortels van globaal Nieuw Rechts, hij analyseert ook grondig de technologische infrastructuur die deze internationale beweging vooruit stuwt. Voor wie een grondig inzicht wil in de uitdagingen voor progressieve bewegingen, verbonden aan de opkomst van Nieuw Rechts, in hun emancipatorische strijd voor een sociale en rechtvaardige maatschappij is dit boek een absolute must-read."

Sami Zemni, hoogleraar politieke & sociale wetenschappen UGent (Januari 2018)
"Nieuw rechts is een must-read voor iedereen die zich zorgen maakt over onze democratische verworvenheden. Ico Maly legt haarfijn uit hoe het Nieuw Rechtse populisme in het digitale tijdperk vormgeeft aan het publieke debat en hoe het de laatste decennia, zich baserend op de antiverlichting, onze democratie dag na dag uitholt."

Christ'l De Landtsheer, Hoogleraar Communicatiewetenschappen en voorzitter Masteropleiding Politieke Communicatie (Universiteit Antwerpen) (Januari 2018)
"Nieuw Rechts is bijzonder interessant en zeer goed geschreven. Het gaat daarbij om een diepgaande maar toch uitermate toegankelijke analyse. Een sterk historisch onderbouwde analyse ook van politiek rechts. Het deel over Trump en zijn gebruik van sociale media tijdens de presidentscampagne is werkelijk intrigerend. Ico Maly geeft ons een totaal andere kijk op de figuur van Trump."

Odile Heynders, prof. vergelijkende literatuurstudies en auteur van Writers as public intellectuals (Januari 2018)
"Een geweldig boek dat een fascinerend inzicht geeft in de veranderende publieke ruimte. Maly’s analyses zijn scherp en zeer up-to-date.  Een must-read voor iedereen met interesse in media en politieke analyse. Dit boek leert ons veel over de wereld waarin wij leven, met trolls, memes en fake figures."

Jan Blommaert, hoogleraar taal, cultuur en globalisering en auteur van o.a. Let op je woorden (Januari 2018)
"In de media heerst een beeld van politiek als een vrije wereld van standpunten en uitspraken die boven de mensen zweeft. In dit grensverleggende en schokkende boek toont Ico Maly aan dat de nieuwe media infrastructuur zelf een nieuwe rechtse politiek schept, wereldwijd, via algoritmes en antidemocratisch. De boodschap is: burgers, ontwaak."

Sander Bax, literatuurwetenschapper en auteur van De Mulisch Mythe (Januari 2018)
"Wie denkt dat Donald Trump een dommige zakenman is die “per ongeluk” aan de macht gekomen is, moet zeker dit nieuwe boek van Ico Maly lezen. Maly neemt je mee op een fascinerende zoektocht over het internet en hij laat je onderweg kennismaken met allerlei figuren en bewegingen van wier bestaan je niets afwist, maar die je perspectief op de ‘mainstreaming van Nieuw Rechts’ blijvend zullen veranderen. Maly laat zien dat het nog veel erger is dan we al dachten."