Globalisering en armoede Bekijk groter

Globalisering en armoede

Over het nut van armoede in de nieuwe wereldorde

9789064452550

Sold out

Armoedebestrijding is géén correctie van de nefaste gevolgen van de globalisering, ze is er eerder het sluitstuk van. Een overtuigend betoog tegen de zogenaamde 'ethische globalisering' en tegen de dubieuze rol van veel NGO's.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2002
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

De afgelopen 50 jaar is het wereldinkomen vermenigvuldigd met zeven. Maar volgens statistieken van de Wereldbank over de armoede leven 2,8 miljard mensen in de ontwikkelingslanden met minder dan 2 dollar per dag. Daartegenover staan 7,2 miljoen mensen met een financieel vermogen van meer dan 1 miljoen dollar. Armoedebestrijding is in de jaren '90 verbaal de nieuwe en hoogste prioriteit geworden van internationale instellingen zoals de VN, de Wereldbank, het IMF, de OESO en de G-7. Is dit een antwoord op de toenemende armoede in de wereld? Neen dus. Want hun documenten over armoedebestrijding beantwoorden precies aan de behoeften van de neoliberale globalisering. Tegelijk wordt het traditionele ontwikkelingsdenken helemaal uitgehold en zijn de eisen van de arme landen van de agenda verdwenen. Armoedebestrijding is géén correctie van de nefaste gevolgen van de globalisering, ze is er eerder het sluitstuk van. Een overtuigend betoog tegen de zogenaamde 'ethische globalisering' en tegen de dubieuze rol van veel NGO's.

Auteurs

Francine Mestrum

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen, gespecialiseerd in ontwikkelingsproblematiek. Zij werkt als internationaal congrestolk en is door haar ervaring erg vertrouwd met het functioneren van internationale instellingen.