Mislukte Staten Bekijk groter

Mislukte Staten

Machtsmisbruik en de aanslag op de democratie

9789064454745

Verkrijgbaar

Chomsky's prangendste kritiek op de VS tot op heden. Een topboek van de 'invloedrijkste hedendaagse intellectueel', met een massa nieuw feitenmateriaal. Een andere kijk op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2008, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 336p.

Meer informatie

De Verenigde Staten doen herhaaldelijk hun recht gelden om wereldwijd militair op te treden tegen mislukte staten. Noam Chomsky draait de rollen om. Hij toont aan dat de VS zelf heel wat kenmerken van een mislukte staat vertonen en daardoor een bedreiging voor zichzelf en de rest van de wereld vormen. Chomsky neemt de lezer mee langs de recentste ontwikkelingen in het binnen- en buitenlandse beleid van de Verenigde Staten. De auteur taxeert de kwalijke gevolgen van de bezetting van Irak, en toont hoe Washington zichzelf vrijstelt van internationale normen zoals het VN-Handvest, de Conventies van Genève en het Kyoto-protocol. Hij onderzoekt waarom het Amerikaanse kiessysteem een politiek alternatief uitsluit en zo een democratie die naam waardig belemmert.

Mislukte Staten mét hoofdletters maakt een krachtige, duidelijke en goed onderbouwde analyse van een supermacht die zichzelf het recht toe-eigent andere landen om te vormen naar haar beeld, terwijl haar eigen democratische instellingen in een ernstige crisis verkeren en haar roekeloos beleid de wereld in gevaar brengt. Mislukte Staten is Chomskys prangendste kritiek op de VS tot op heden.

Auteurs

Noam Chomsky

Noam Chomsky (1928) is een belangrijke figuur in de moderne linguïstiek en Amerika's meest vooraanstaande dissident. Hij is emeritus hoogleraar linguïstiek aan het Massachusetts Institute of Technology, Boston. In zijn talrijke boeken over de VS en de rol van ideologie en media in westerse samenlevingen, zet Chomsky zich af tegen het 'officiële denken' van het Witte Huis, het Pentagon, Wall Street en de 'slaafse' massamedia. In 2005 werd hij door de lezers van het Britse tijdschrift Prospect en het Amerikaanse magazine Foreign Policy verkozen tot invloedrijkste (hedendaagse) intellectueel.

Uitgebreide biografie