Kijk! Ik ben een kikker Bekijk groter

Kijk! Ik ben een kikker

Meer met muziek bij taalontwikkeling van jonge kinderen

9789088509193

Verkrijgbaar

30 liedjes en 10 spreekteksten met begeleidende spelvormen, ondersteund met gebaren, geschikt voor kinderen met taalontwikkelingsstoornissen.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze grote paperback
Aantal pagina's 152p.

Meer informatie

30 liedjes en 10 spreekteksten met begeleidende spelvormen, ondersteund met gebaren

In een peutergroep op een kindcentrum zit gemiddeld één kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en ongeveer 7% van de kinderen op de basisschool heeft een TOS. TOS heeft grote impact op het leven van een kind. Het luisteren naar liedjes en zelf muziek maken is niet  alleen een leuke activiteit, maar ook goed voor de taalontwikkeling. De liedjes in Kijk! ik ben een kikker zijn door hun opbouw en de thema’s die dicht bij het dagelijks leven staan zeer geschikt voor kinderen met een TOS. 

In de keuze van de liedjes is gekeken naar wat ze bijdragen aan diverse ontwikkelingsgebieden. Bij elk liedje horen spelactiviteiten, muzikale variaties, combinatietips en ideeën. Ook zijn benodigde materialen en muzieknotatie opgenomen.  Daarnaast is er aandacht voor theorie over muziek en taalontwikkeling, en praktijkervaringen.
Natuurlijk zijn er, speciaal voor kinderen met TOS, bij alle liedjes de bijpassende gebaren opgenomen uit de Nederlandse Gebarentaal.

Op de uitgebreide website kijkikbeneenkikker.nl staan video’s waarop liedjes en spreekteksten uit de bundel gezongen worden, ondersteund met gebaren.

Saskia Koning maakte, samen met Wouter Verhage, de keuze voor de liedjes en werkte ze uit. Twaalf hiervan schreef zij zelf. Ook zingt ze alle liedjes met de gebaren op de website. 

De foto’s van Barbara Schutte laten treffend het plezier van kinderen en begeleiders zien bij spel en zang.

Gerelateerde titels

Auteurs

Saskia Koning

Saskia Koning is logopedist, Muziek op Schoot-docent en instructor van het Hanen-ouderprogramma 'Praten doe je met z’n tweeën'. Op dit moment werkt zij bij Pento Audiologische Centra op een behandelgroep voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).


Wouter Verhage

Wouter Verhage verzorgde de liednotaties en leverde een inhoudelijke bijdrage aan de bundel. Hij is dirigent, zanger en muziekpedagoog. Door te spreken op congressen over de relatie tussen muziek en taal werd hij geraakt door de specifieke behoefte van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en zo ontstond  een inspirerende samenwerking met Saskia.