Waar blijft de kleuter? Bekijk groter

Waar blijft de kleuter?

Een terugblik op bijna 35 jaar basisonderwijs

9789088509346

Verkrijgbaar

De kleuterschool ging in 1985 (in Nederland) op in de basisschool. Welke voordelen heeft die integratie opgeleverd en waar maken deskundigen zich zorgen over. Een overzicht.

Meer details

18,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 120p.

Meer informatie

De kleuterschool ging in 1985 op in de basisschool. Daarmee verdween uiteraard niet die beweeglijke, fantasierijke, magisch denkende kleuter die vooral moet spelen om zich te ontwikkelen. Maar wordt die kleuter in die geïntegreerde basisschool nog wel behandeld als kleuter, of veeleer als een schoolkind dat leert door een gestructureerd programma te volgen? Maken we in die basisschool wel voldoende gebruik van die ontwikkelingskracht van kleuters die zich vooral manifesteert in hun spel?

Nu steeds minder mensen zich de tijd herinneren dat de kleuterschool en de opleiding tot kleuterleidster apart bestonden, is het tijd om terug te blikken. Welke voordelen heeft die geïntegreerde basisschool kleuters opgeleverd en wat zijn de zorgen? Met welke ontwikkelingen zijn deskundigen op het gebied van jonge kinderen blij en waartegen richten zich hun bewaren?

Helma Brouwers, auteur van Kiezen voor het jonge kind - een handboek voor de opleiding tot leerkracht -, volgde al die jaren nauwkeurig de ontwikkelingen en publiceerde verschillende artikelen waarin ze opkomt voor de belangen van jonge kinderen die volgens haar echt kleuters moeten blijven. Deze bundel is daarvan het resultaat.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Helma Brouwers

Helma Brouwers heeft lesgegeven op diverse pabos. Momenteel geeft ze lezingen en is ze nauw betrokken bij de visieontwikkeling op het vakgebied.