Band I - De kern van het zijnde Bekijk groter

Band I - De kern van het zijnde

Een inleiding tot de metafysica van het zijnde

9789055735990

Verkrijgbaar

Een van de belangrijkste filosofische teksten die ooit geschreven zijn, de filosofisch baanbrekende, ongeëvenaard subtiele, maar tegelijk ongekend moeilijke en ook raadselachtige Metafysica van Aristoteles.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2005
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 292p.

Meer informatie

In dit boek staat een van de belangrijkste filosofische teksten die ooit geschreven zijn centraal, de filosofisch baanbrekende, ongeëvenaard subtiele, maar tegelijk ongekend moeilijke en ook raadselachtige Metafysica van Aristoteles. Het is een werk dat in veel opzichten ongrijpbaar is, van de uitwendige omstandigheden - zoals zijn literaire aard, zijn titel, de wijze waarop het gecomponeerd is -, tot en met zijn strekking - die in de ogen van de een pleidooi voor een immanente filosofie zou moeten zijn, en in die van de ander juist de voorbereiding van een theologie behelst.

Ben Schomakers probeert al deze fundamentele vragen te beantwoorden, met een steelse blik op dat wat er tot nu toe over de Metafysica gezegd is, maar vooral zijn eigen weg gaand, waarbij hij eerst de vermeende feiten van de feiten scheidt, en op grond daarvan een levendige reconstructie maakt van de omgeving waarin en de manier waarop de Metafysica ontstaan is, en op een onverwachte manier haar lang betwiste innerlijke eenheid vaststelt. Het tweede deel van het boek bestaat uit een bevlogen interpretatie van de Metafysica in de context van het Griekse denken en van Aristoteles' grote filosofische project. Aristoteles probeert, zich bewust van zijn historische positie, de vraag te beantwoorden die hij als de opgave van de filosofie tot dan toe lijkt te zien, die naar de herkomst van de identiteit van de zijnden. Hij doet dat in het voortdurende gesprek met Plato waarvan de Metafysica als het verslag kan worden opgevat en dat hem op sommige punten dichter in de buurt van Plato brengt dan dikwijls gedacht wordt, maar waarin hij vooral een eigen positie afbakent en aandacht heeft voor een detail dat door Plato over het hoofd gezien is: de individualiteit van de zijnden. Die nieuwe positie blijkt niet alleen van theoretisch belang, maar ook ethische en antropologische consequenties te hebben.

In dit boek staat de Metafysica centraal, maar het heeft een bredere horizon, zodat het niet alleen gelezen kan worden als inleiding tot Schomakers' uitgave en vertaling van de Metafysica, maar ook als een genuanceerde, eigenzinnige en wervende monografie over de stijl van denken van Aristoteles, over de betekenis van Metafysica voor Aristoteles en over de even verrassende als onafwijsbare - goddelijke - motivatie van het filosofisch denken waaraan hij zijn leven wijdde.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Ben Schomakers

Dr. Ben Schomakers (1960) publiceerde onder andere over Hölderlin, Pseudo-Dionysius de Areopagiet en Aristoteles. Hij studeerde wiskunde, klassieke talen en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam, waaraan hij in 1989 promoveerde op een proefschrift over Parmenides. Voor zijn boek ‘Het begin van de melancholie’ ontving hij de Van Helsdingen-prijs voor het beste werk op het grensgebied van filosofie en psychiatrie in 2018. Hij werkt aan een groot project over het denken bij Aristoteles en is godsdienstleraar in Antwerpen.