100% leven Bekijk groter

100% leven

Levenslessen van honderdplussers

9789088508578

Verkrijgbaar

Meer dan twintig honderdplussers, met ieder ruim een eeuw aan levenservaring, delen in dit boek hun levenslessen.

Meer details

15,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2018, 1ste druk
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 72p.
Extra met foto's in kleur

Meer informatie

Meer dan twintig honderdplussers, met ieder ruim een eeuw aan levenservaring, delen in dit boek hun levenslessen: “Nooit klagen, maar doorzetten en bezig blijven”, “Mensen accepteren zoals ze zijn” en “Als je teleurstellingen meemaakt, stop ze in een zakdoek en gooi ze weg.” Met liefde en respect zijn zij geïnterviewd door Yvonne Witter en geportretteerd door Claudia Kamergorodski.

“De samenstellers van dit boek hebben een goudader van levenswijsheid aangeboord. De verhalen, die afwisselend amuseren, ontroeren en inspireren, verdienen dan ook een brede lezerskring. Iedereen die zich bezighoudt met gezondheid, preventie, leefstijl en ouder worden kan deze levenslessen ter harte nemen.”
Jan van Oudheusden, zoon van een van de geïnterviewden

“Zanger Jules de Corte vroeg het zich al af: ‘Als je overmorgen oud bent ...?’ We weten niet hoe het voor ons zal zijn, maar we krijgen een indruk van de diversiteit aan mogelijkheden in deze authentieke verhalen van honderdjarigen. Deze getuigenissen over betekenisvol oud worden geven troost en hoop zodat we blij kunnen zijn dat we steeds ouder worden.”
Joris Slaets, directeur Leyden Academy on Vitality and Ageing en hoogleraar ouderengeneeskunde RUG

“Bij KBO-PCOB staat de levenskunst, kracht en wijsheid van senioren centraal. Die vitaliteit spreekt ook uit de verhalen in deze bundel. Ieder leven is uniek, hoe oud je ook wordt. Het is prachtig hoe zij nog volop in het leven staan. Die lange levenservaring is van grote waarde, zeker ook in de beeldvorming rond ouder worden!”
Manon Vanderkaa, directeur seniorenorganisatie KBO-PCOB

"Knap werk van Yvonne Witter, ik ben er trots op dat zij werkt bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Een prachtige bundeling van indrukwekkende, waardige en ontroerende verhalen, verteld door mensen met meer dan honderd jaar levenservaring en wijsheid. Leuk en leerzaam om te lezen. Oud worden is niet altijd makkelijk en niet altijd leuk, maar deze prachtige verhalen laten zien dat het wel heel mooi kan zijn!’ 
Wouter van Soest, directeur ActiZ, organisatie van zorgondernemers

"Kwaliteit van leven krijgt terecht meer en meer aandacht in de zorg voor ouderen. En wat kwaliteit is, is voor ieder anders. Daarom is het belangrijk dat professionals en vrijwilligers met ouderen en hun naasten het gesprek aangaan over wat zij ‘goede zorg’ beschouwen. En zoals ook uit de mooie verhalen blijkt, gaat het vaak om kleine dingen. Zorgen dat je met plezier die activiteiten kunt blijven doen die voor jou belangrijk zijn. Pauline Meurs, voorzitter Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan het instituut Beleid en Management

Auteurs

Yvonne Witter

Yvonne Witter (1972) studeerde sociologie aan de UVA, Sociale Gerontologie aan de VU en heeft de European Masters of Social Gerontology afgerond. Sinds haar 18e loopt de 'ouder wordende mens' en wonen, welzijn en zorg als rode draad door haar betaalde en onbetaalde activiteiten. Na haar studies is zij werkzaam geweest bij de landelijke ouderenorganisatie Unie KBO als beleidsmedewerker Wonen en Zorg. Sinds 2005 is zij adviseur bij Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, een landelijk kenniscentrum van Aedes (vereniging van woningcorporaties) en ActiZ (organisatie van zorgondernemers). Binnen het Kenniscentrum richt zij zich op de thema's: burgerinitiatieven, woonvariaties/tussenvormen in het wonen, kleurrijk wonen, eenzaamheid, welzijn, dementie, trends en innovaties in wonen, zorg en welzijn. Verder schreef en schrijft zij graag blogs, artikelen voor (vak)bladen, diverse (kinder)boeken. Zij is actief lid van het Europese Netwerk Interculturalisatie van de ouderenzorg (ENIEC) en bestuurslid bij Stichting Art Age. Ook is zij lid van de redactieraad van Geron, tijdschrift over ouder worden en samenleving en van de denktank Woongroep Weesp. Zij houdt regelmatig én met veel plezier lezingen over wonen, zorg en welzijn.