In de middag van het leven Bekijk groter

In de middag van het leven

Over het belang van het levensverhaal voor de derde leeftijd

9789088504839

Verkrijgbaar

Welk belang heeft het levensverhaal voor de derde leeftijd en hoe kan men die vaardigheden verwerven?

Meer details

16,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2013, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 128p.

Meer informatie

Het is een overbekend gezegde. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Bij de term oud zijn hebben we vaak allerlei associaties als stilstand, afgeschreven zijn of het ontbreken van dynamiek. Voelen ouderen zich nog wel gerespecteerd? In het maatschappelijk verkeer wordt er immers op gehamerd dat ouderen steeds minder een intrinsiek en waardevol onderdeel zijn van het alledaagse leven en dat afbouwen en terugtreden daarom het beste is.

Bij oud worden daarentegen denken we aan zolang mogelijk gezond deelnemen aan de samenleving en betrokken blijven bij wat ons dierbaar is. Deze existentiële dimensie is van grote betekenis, want ze geeft het leven blijvend inhoud en diepgang zodat ook het verlangen naar innerlijke groei voortgang kan vinden. We kunnen dat verlangen en die behoefte onder meer vorm geven door onze vroegere wederwaardigheden te verzilveren en als een moderne alchemist goud te maken van onze levenservaringen.
Zoals met alle vaardigheden die we ons in het leven eigen maken, vraagt ook het omsmeden van onze levenservaringen tot goud om inzicht en oefening. Daar wil dit boekje behulpzaam bij zijn.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Gabriël Prinsenberg

Gabriël Prinsenberg zet zich sinds de jaren tachtig intensief in het biografisch leren en werken als een methode te introduceren. Hij deed dat op Hogeschool de Horst in Driebergen, de Voortgezette Opleiding in Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten in Ottersberg bij Bremen, waar hij vele jaren als docent werkzaam was. Daarnaast heeft hij – ook in samenwerking met beeldend kunstenaar Olga Bohnsack – in velerlei conferentieoorden en zorginstituten in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk als docent in diverse variaties seminars en meerjarige opleidingen in biografisch werken gegeven. De afgelopen jaren was hij HOVO docent (hogere opleiding voor ouderen) bij Hogeschool Utrecht-Amersfoort en workshopleider bij Instituut Labyrint. Hij publiceerde verschillende boeken over deze thematiek.