Cirkels van Nabijheid Bekijk groter

Cirkels van Nabijheid

Hoe dicht kom jij bij mij?

9789088508868

Verkrijgbaar

Een heldere methode die kinderen met een beperking op weg helpt naar autonomie en hen vaardigheden leert inzake privacy, intimiteit, seksuele ontwikkeling en voor jezelf opkomen. Een prijswinnende lesmethode voor groepen kinderen in het speciaal onderwijs.

Meer details

49,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2020, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

Kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking hebben meestal hulp nodig bij de verzorging. Vaak hebben zij meerdere verzorgers die intieme handelingen verrichten die door de kinderen meestal niet als zodanig worden ervaren. Dit kan leiden tot een onderontwikkeld besef van autonomie en lichaamsgrenzen. Wolanda Werkman en Nynke Biegel-Slappendel ontwikkelden hiervoor de methodiek Cirkels van Nabijheid, waarmee kinderen leren zelf hun grenzen aan te geven.. Daarbij is begrip van afstand en nabijheid tot anderen een voorwaarde. De methodiek is inzetbaar voor het aanleren van diverse vaardigheden. Privacy, intimiteit, seksuele ontwikkeling en voor jezelf opkomen zijn concepten die makkelijker te begrijpen zijn binnen de kaders van de Cirkels.

Na een uitgebreide casus volgt een theoretische onderbouwing van de methodiek. Vervolgens leren kinderen in tien bijeenkomsten met een speelse opzet onderscheid te maken tussen mensen die heel nabij mogen komen en mensen die verder van hen af staan. Cirkels van Nabijheid is een heldere methode die kinderen met een beperking op weg helpt naar autonomie. Ouders, leerkrachten in het speciaal onderwijs, therapeuten en andere professionals die werken met kinderen met een beperking kunnen hiertoe dit methodiekboek inzetten.

Wolanda Werkman (psycholoog) en Nynke Biegel-Slappendel (logopediste) werken beiden in de kinderrevalidatie. Samen ontwikkelden zij het cirkel-idee tot een behandeling die gebaseerd is op drie cirkels – die van onbekenden, bekenden en intimi. Door het succes ervan is Cirkels van Nabijheid uitgegroeid tot een prijswinnende lesmethode voor groepen kinderen in het speciaal onderwijs.

Gerelateerde titels

Auteurs

Nienke Biegel-Slappendel

Logopediste Nynke Biegel-Slappendel (1971) is sinds 1995 werkzaam bij Rijndam Revalidatie in Rotterdam. In het revalidatiecentrum werkt ze met kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking en hun ouders. Voor deze kinderen en hun ouders heeft ze samen met Wolanda Werkman de behandelmethode Cirkels van Nabijheid ontwikkeld.


Wolanda Werkman

Wolanda Werkman (1968) werkt als gz-psycholoog/neuropsycholoog bij Rijndam Revalidatie in Rotterdam. Na haar studie in Groningen behaalde Wolanda haar doctorstitel bij de afdeling Sociale Psychologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Omdat de klinische psychologische zorg haar bleef trekken maakte zij hierna de overstap van onderzoek naar behandelen. Zij werkte in de afgelopen 20 jaar als neuropsycholoog en gz-psycholoog  bij Bartiméushage, bij de afdeling Medische Psychologie van het VUMC Amsterdam en bij Rijndam Revalidatie Rotterdam.
Ze werkt bij Rijndam in een multidisciplinair team met kinderen met een beperking of aandoening en hun ouders.