Het gezin centraal Bekijk groter

Het gezin centraal

Handboek voor ambulant hulpverleners

Verkrijgbaar

Een systeem- en oplossingsgerichte methodiek van ambulante gezinshulpverlening. Een praktische gids op de weg die elke gezinshulpverlener met zijn gezinnen aflegt.

Meer details

63,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 592p.

Meer informatie

In Het gezin centraal wordt een systeem- en oplossingsgerichte methodiek van ambulante gezinshulpverlening gepresenteerd. Het is een praktische gids op de weg die elke gezinshulpverlener met zijn gezinnen aflegt. Een gids die niet voorschrijft maar suggesties aandraagt en inspireert. Het beschrijft de visie en theorie achter gezinshulpverlening, en geeft bruikbare richtlijnen voor de praktijk.

In dit handboek worden alle opeenvolgende fasen in het hulpproces met gezinnen in kaart gebracht en welke werkzame elementen, technieken, methoden en instrumenten toe te passen zijn. Deze beschrijvingen zijn geïllustreerd met herkenbare praktijkvoorbeelden die tot op de details van de dialoog tussen hulpverlener en cliënt ontrafeld worden.

Het boek haakt in op de variaties van kortdurend toegankelijke zorg, naar jeugdgeneralisten en intensieve gespecialiseerde gezinshulp. Maar ook op de gezinsgerichte werkwijze bij: kindermishandeling, lvb, echtscheiding, gehechtheidsproblemen, multiprobleemgezinnen en jeugdhulp met verblijf. Tot slot is er specifiek aandacht voor de effectiviteit van de hulpverlener zelf.

De doelstelling van gezinshulpverlening volgens Gezin Centraal is duurzame verbetering van de opgroei- en opvoedproblemen in gezinnen die tegelijk de regie over hun leven hebben en weten te behouden.
Het gezin centraal is geschreven voor iedereen die als hulpverlener werkt met jeugd en gezinnen of in opleiding is.

Gerelateerde titels

Auteurs

Arjan Bolt

Arjan Bolt is orthopedagoog bij Kenniscentrum Gezin Centraal: kenniscentrum voor training en ontwikkeling in de jeugdzorg.