Bob Dylan in de studio Bekijk groter

Bob Dylan in de studio

9789064457272

Verkrijgbaar

Het volledige achtergrondverhaal van elk van de bijna veertig studioplaten die Bob Dylan maakte.

Meer details

23,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2011
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 344p.

Meer informatie

Rare meneer, die Bob Dylan. Geen aangename mens, schijnt het: erg gesloten en in zichzelf gekeerd, maar erg fascinerend. Het is een mysterie hoe hij er steeds weer in slaagt om zulke prachtige platen te maken. Hij lijkt er alles aan te doen om zowel de opnamen als het uiteindelijke resultaat de elpees of cd's te saboteren. Zo weigert hij uitleg te geven aan zijn muzikanten of uitgebreid te repeteren. Hij geeft de toonaard niet aan, en ook niet wanneer hij aan een nieuw nummer gaat beginnen.

In Bob Dylan in de studio vindt de lezer het volledige achtergrondverhaal van elk van zijn bijna veertig studioplaten aan de hand van vele details en citaten van betrokken muzikanten en producers. Waar en wanneer vonden de opnamen plaats? Wie werkte eraan mee? Wat is er in de studio gebeurd? Wat waren de reacties bij het verschijnen? Kortom: waarom zijn die platen zoals ze zijn en hoe zijn ze zo geworden?

'Ik breek geen regels, want ik zie geen regels die gebroken moeten worden. Wat mij betreft zijn er geen regels. - Bob Dylan, 1966

Auteurs

Patrick Roefflaer

Patrick Roefflaer is architect in Hasselt. Al meer dan dertig jaar is hij gefascineerd door de songs van Bob Dylan. Die fascinatie verwerkte hij in zijn blog Peerke's Plaatjes. Daaruit is nu, na drie jaar schrijven, Bob Dylan in de studio voortgevloeid.


Persartikels

Het Belang van Limburg (16-11-2016)
"Volgens kenners vormt de combinatie van het beschrijven van de platen en het leven van Bob Dylan het boek een meerwaarde." - interview

New Folk Sounds (06-11-2016)
"Die-hard fans van Dylan, die het boek nog niet in de boekenkast hebben staan, moeten zeker naar de boekenwinkel. Maar Dylan-leken (zoals ik er een ben) zullen eveneens geboeid dit boek lezen. Ook al bevat elke studio-opname een aantal vaste elementen, elke plaat van Dylan is een apart verhaal, even afwisselend of wispelturig als het humeur van deze artiest." - lezen

Ansiel (13-10-2016)
"Deze biografie is toch wel uniek in haar soort en kan ook zonder slaapkamerroddels zeker de vergelijking met heel wat buitenlandse publicaties doorstaan. Het is een overzichtelijke ordening die als een zeer gestructureerde filmdocumentaire aan de lezer voorbijtrekt." - lezen

De Leeswolf (mei 2011)
"In het Nederlandse taalgebied zorgt Patrick Roefflaer met dit boek voor een absolute primeur: een vakkundig, vlekkeloos, vlot weglezend boek over Dylans excentrieke gedrag en escapades in de studio, geschreven met het kloppende hart van de fan, maar met de dissecterende pen van de onderzoeksjournalist."

Bluesmagazine.nl (20-03-2011)
"We betrapten er ons op vaak te grijpen naar de diverse LP’s, cd’s en verzamelaars, die we met hernieuwde kennis en interesse beluisterden en nog zullen beluisteren, puur uit nieuwsgierigheid: valt dit of dat uit het boek te horen?" (meer)

Folkroddels.be (20-03-2011)
"De intense analyses helpen de lezer daarenboven op weg om ook als luisteraar weer nieuwe muzikale details te gaan ontdekken, ook op reeds lang grijsgedraaide platen of nikkelsurrogaten. Je bent dan ook telkens geneigd naar de platenkast te trekken wanneer een nieuw hoofdstuk zich aandient." (meer)

Goddeau.com (18-03-2011)
"Hoewel Bob Dylan in de studio alles behalve een biografie is, valt het niet te ontkennen dat het een van de betere Dylan-boeken out there is. Gewoon, omdat de opzet even simpel als geniaal is: het verhaal vertellen hoe elk van Dylans platen tot stand gekomen is." (meer)

Rootstime (maart 2011)
"Patrick's pen of laptop lijkt met passionele verf te kleuren zodat niet alleen de facetten van Dylan's persoonlijkheid extra in de verf worden gezet, maar ook zijn muziek, waarin steeds het gevoel primeert. Op die manier lijken alle circa veertig albums, met inbegrip van zijn recente Christmas album, een nieuw bestaan te krijgen vanuit een ander perspectief." (meer

Keys and Chords (maart 2011)
"En zo komen we als lezer nog veel te weten want wat Patrick hier bijeenperst in zijn boek is van onschatbare waarde." (meer)

Cutting Edge (28-02-2011)
4 sterren recensie "Genkenaar Patrick Roefflaer, die als architect bij het provinciebestuur in Hasselt werkt, draagt meer dan zijn steentje bij aan Dylans dubbele jubileum met zijn voortreffelijk boek Bob Dylan in de studio." [...] "Dit is een boek van eigen bodem dat de vergelijking met buitenlandse Dylan-boeken met verve doorstaat en dat zo snel mogelijk een vertaling verdient." ( volledige bespreking)

Gazet van Antwerpen & Het Belang van Limburg (22-01-2011)
"Kan aan een bibliotheek vol publicaties over de straks 70-jarige Bob Dylan nog een zinvol werk worden toegevoegd? Jawel, bewijst Vlaming Patrick Roefflaer met Bob Dylan in de studio, een wandeling doorheen het oeuvre van de bard."

Humo (15-02-2011)
"Het beste Dylan-boek is geschreven door een Belg"
"Dylan in de studio doet je zin krijgen om alle platen van Dylan nog eens op te leggen. Heel veel zin."

Radio 1 – Exit (11-02-2011)
Vier notoire Dylanliefhebbers stellen vragen over Dylan aan Patrick Roefflaer Herbeluister allevier de vragen

ATV – Onder Cover (8-02-2011)
interview met Patrick Roefflaer herbekijken (vanaf minuut 6).

Radio 1 (Nederland) (6-02-2011)
gesprek met Patrick Roefflaer herbeluisteren

Radio 1 – Interne Keuken (5-02-2011)
interview met Patrick Roefflaer herbeluisteren

JournalistFrits.nl (03-02-2011)
"Het boek van de Vlaamse blogger en Dylanwatcher biedt een schitterend kijkje in de keuken van de studio's, waar Dylan zijn platen heeft opgenomen."
"Journalist Frits vindt Bob Dylan in de studio het beste Nederlandstalige boek sinds Bob Dylan bij benadering van Jan Donkers en Jan Stroop (1973)." (meer)

Bluesmagazine.nl (29-01-2011)
"Het boek is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het fenomeen Bob Dylan: zowel de fan die al tientallen boeken over hem heeft gelezen, als de jongere muziekliefhebber die een blik wil werpen achter de schermen bij het ontstaan van al die klassieke cd’s." (meer)

Jan De Smet
Literatuur over Bob Dylan is er in vele maten en gewichten, laat dat duidelijk zijn, en soms vraagt een mens zich af of alles nog niet geschreven en geanalyseerd is... en plots komt er daar iemand met een zeer helder, doorzichtig, en aangenaam verteld boek... in het Nederlands dan nog wel... over de ware essentie van het grote "Dylan-verhaal": De Opnamesessies! Alleen al de beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van het heilige triumviraat: "Bringin' it all back home / Highway 61 revisited / Blonde on Blonde" is de aanschaf van dit boek meer dan waard.
Tip: beluister na elk hoofdstuk de zopas beschreven LP / CD, en je hoort totaal nieuwe dingen die je eerder nooit had opgemerkt.
Een dikke aanrader voor alle muziekliefhebbers, zoals
Jan De Smet